Francuzi uhitili Hrvaticu Saru, otac joj se borio u BiH

sara, terorizam, Eiffelov toranj
Sedamdeset grama, četiri slova i jedan video na Telegramu, aplikaciji za sigurnu komunikaciju, bilo je dovoljno francuskim obavještajcima da zaustave najopasniji teroristički napad od smrtonosnog pohoda terorista Parizom, kad su ubili 130 osoba. U prvom valu uhićenja četiri osobe su završile u pritvoru.

Novi broj tjednika Express donosi priču o 16-godišnjoj Sari, kćeri Hrvata koja je prešla na islam zato što je njezin otac, koji se borio protiv Bošnjaka, mrzio Arape i muslimane...

Za ovu priču najbitniji su 16-godišnja Sara i 20-godišnji Thomas. Oboje su relativno "svježi" konvertiti na islam i oboje su tek nedavno počeli iskazivati nešto radikalnije stavove.

"Prije dvije godine prestao je jesti svinjetinu i počeo je govoriti da ga zanima religija, ali ništa više od toga. Povremeno je išao u obližnju džamiju, ali i to je bilo rijetko. Jednom prilikom je govorio o neudanim ženama i djevojkama u kratkim suknjama", ispričala je Thomasova majka francuskim medijima.

Hipoteze francuskih psihijatara o Sari

Sara, s druge strane, ima puno zanimljiviju životnu priču. Prema pisanjima tamošnjih medija, ona je dijete Hrvata koji se borio u Bosni i Hercegovini. Navodno, prema nalazima psihološkog ispitivanja, Sara je prešla na islam zato što je njezin otac, koji se borio protiv Bošnjaka, mrzio Arape i muslimane. U trenutku svojevrsnog tinejdžerskog bunta Sara je prešla na islam i posvetila se radikalnoj ideologiji kakvu promovira Islamska država.

Provodila je sate na internetu i otkrila Thomasa Saureta. Zanimljivo je da su ga francuske obavještajne službe pratile još od napada na Charlie Hebdo 2015. godine.

Tad je navodno rekao da bi se htio pridružiti džihadističkom pokretu i da mu je velika želja otići u Siriju kako bi otkrio "pravi život". Sara se Thomasu prva javila i počeli su pričati o islamu, muslimanima i stanju u svijetu općenito. Nakon dugih razgovora na internetu odlučili su svoju vezu prebaciti u stvarni svijet.

Dogovorili su brak koji će jako kratko trajati. Dogovorili su da će napraviti bombu koju će Thomas aktivirati u nekom turističkom središtu, a vjerojatno bi odluka pala na Eiffelov toranj u Parizu. Dogovorili su se da će ona zatim pobjeći u Siriju, na teritorij pod kontrolom Islamske države, kako bi tamo živjela ugodnim životom "mučenikove udovice".

Treći uhićenik u petak, 10. veljače, bio je Malik Hammami. Kako pišu francuski mediji, on je bio jedan od ključnih aktera u čitavoj priči. Već neko vrijeme bio je na radaru francuskih sigurnosnih agencija zbog islamističkih proglasa, ali i zbog ekstenzivnih kontakata u Iraku i Siriji. Kako je već postalo uobičajeno u današnjem terorizmu, Malik je bio poznat policiji i kao sitni diler u gradiću Seteu, na južnoj obali Francuske.

Recepti za bombe zaluđenog terorista

Kad su obavještajci shvatili da Malik često komunicira s ostalih dvoje aktera naše priče, stavili su ga pod stalni nadzor. Prisluškivali su njegove telefonske razgovore, pratili sve što radi u stanu, ali i izvan njega. Imali su što i čuti. Malik je cijelo vrijeme zaluđenom dvojcu pričao o blagodatima Islamske države, a usput je pričao i o izradi bombe. Triaceton-triperoksid (TATP) bio je ključni sastojak te bombe kojom bi ubili ljude u samoubilačkom napadu. Islamska država veliki je pobornik TATP-a zato što je nevjerojatno moćan eksploziv, relativno lako se izrađuje od lako dostupnih sastojaka i gotovo ga je nemoguće detektirati standardnim detektorima eksploziva.

Naime, većina detektora prati tragove dušika zato što se većina eksploziva temelji na nitratima. TATP, s druge strane, izrađuje se od acetona. Da, od acetona koji se koristi za skidanje laka za nokte. Isti eksploziv koristili su teroristi tijekom napada u Parizu krajem 2015. godine.

U ponedjeljak, 6. veljače, policija se počela još više brinuti. Sara je preko društvenih mreža sve češće iskazivala ljubav prema Thomasu, počeli su govoriti o braku, a Malik je govorio da će se za sve pobrinuti. Policija još nije imala dovoljno dokaza za uhićenje sad već zloglasnog trojca, a praktički su u stvarnom vremenu mogli pratiti što se sve događa. Presreli su video u kojem Sara polaže zakletvu na vjernost Islamskoj državi i znali su da je vrag odnio šalu. Pitanje je dana ili sata kad će se odlučiti na teroristički napad.

U srijedu, 8. veljače, sve se promijenilo. Doznali su da Thomas u unajmljenom stanu ima pravi mali laboratorij za izradu eksploziva. Malik mu je prenio točne detalje kako izraditi bombu od TATP-a, a policija užurbano radi planove kako što prije uhvatiti moguće teroriste. U to vrijeme ključno je bilo očuvati apsolutnu tajnost operacije kako teroristi ne bi mogli doznati što se događa i počiniti napad ranije nego što su planirali. Slično se dogodilo s napadima na zračnu luku u Bruxellesu, kad su teroristi shvatili da je samo pitanje vremena kad će ih policija uhvatiti. Francuzi nisu mogli riskirati bilo kakvu pogrešku u posljednjim satima.

Sara je bila 'potpuno izmanipulirana'

U petak, 10. veljače, u točno šest sati i deset minuta po lokalnom vremenu, policija je upala u stanove i kuće na četiri lokacije na jugu Francuske. U Thomasovu unajmljenom stanu pronašli su 70 grama spremnog TATP-a i sve potrebno za izradu desetak kilograma istog eksploziva.

Tijekom policijskog ispitivanja Sara se slomila i sve priznala. "Žao mi je zbog svega što sam napravila", navodno je rekla policijskim istražiteljima. Njezina majka, pokrivajući rukama lice pred okupljenim novinarima, kratko je poručila: "Ona je nevina od svih optužbi. Bila je potpuno izmanipulirana".

Sarin odvjetnik opširno je pričao o tome kako je ona teško doživjela razvod roditelja i da joj je tad bilo teško u životu, prenosi 24sata.hr.