FRANCUSKI PREDSJEDNIK Macron izrazio predanost nastavku borbe protiv tzv. islamske države

FRANCUSKI PREDSJEDNIK Macron izrazio predanost nastavku borbe protiv tzv. islamske države

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predan je nastavku borbe protiv militantne grupe, tzv. islamske države, uključujući i onu kroz francusko vojno prisustvo na Bliskom istoku.

Macron je izjavio tijekom sastanka vlade u ponedjeljak da također osuđuje iranske „negativne namjere“ i odluku Teherana da napusti nuklearni sporazum iz 2015. godine, priopćila je vladina glasnogovornica Sibeth Ndiaye. Kazala je da je francuski čelnik pozvao na de-eskalaciju napetosti zbog nedavnih dešavanja, među kojima je i američki zračni udar u kome je ubijen vodeći iranski vojni zapovjednik prošle sedmice u Bagdadu.

Francuska ima više od 1.000 vojnika angažiranih u vojnim operacijama protiv grupe tzv. islamska država u Iraku i Siriji.

U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u nedjelju, Maacron je izrazio „punu solidarnost“ s koalicijom pod američkim vodstvom u Iraku i francusku odlučnost da surađuje s partnerima na ublažavanju napetosti. Irački parlament u nedjelju je pozvao američke vojnike da napuste zemlju, prenosi Associated Press.