Francuska i Velika Britanija suočene sa toplotnim udarom

Francuska i Velika Britanija suočene sa toplotnim udarom

... još jedan vreo dan. Meteorolozi su javili da bi južnu Francusku mogle zahvatiti temperature iznad 40 stupnjeva Celziusa, dan nakon što je u španjolskom gradu Cordobi izmjereno skoro 44 stupnjeva Celziusa, prenosi AP.

Vlada u Parizu uvela je izvanredne mjere za borbu protiv posljedica toplotnoga udara. One uključuju otvaranje soba s klima uređajima za građane i telefoniranje ljudima koji bi mogli biti posebno osjetljivi na vrućinu, prvenstveno starije osobe i oni koji ne mogu napustiti domove iz medicinskih razloga. Vlasti su upozorile da bi temperature mogle nadmašiti one iz 2003. godine kada je na tisuće ljudi preminulo - od kojih su većina bili umirovljenici koji su ostavljeni sami dok su mlađi članovi rodbine bili na odmoru.

Vlada je tada kritikovana zbog toga što nije odgovorila dovoljno brzo i odlučno i otada je izuzetno brza u reakciji kada temperature počnu da rastu. Nakon Francuske, Ujedinjeno Kraljevstvo u srijedu će osjetiti sjeverni rub vrele zračne mase, kada se temperature iznad 30 stupnjeva Celziusa očekuju u Londonu.

I Francuska i Velika Britanija objavile su uzbunu od vrućine. Nicola Maxey iz britanskog Meteorološkog zavoda izjavio je da će vrućine početi da popuštaju od četvrtka. Španjolska i Portugal objavili su upozorenja od vrućina u ponedjeljak, nakon što su savjetovali građane da poduzmu izvanredne mjere opreza dok je toplotni udar prolazio iznad Iberijskog poluotoka. Predviđeno je da temperature u nekim područjima Španjolske budu blizu 40 stupnjeva u utorak, iako je u Portugalu svježije.

FENA