Francuska će se pridružiti zračnim napadima u Iraku

Turski dužnosnici, sirijski zrakoplov, sirijski pobunjenici, Sirija, Francois Hollande, Francuski predsjednik, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, zračni napadi, sirijski sukob, Sirija, Sirijska vojska, sirijsko ratište, Sirija, pad zrakoplova, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, Damask, rat u siriji
Francuska je u četvrtak odlučila priključiti se zračnim udarima SAD-a na Islamsku državu (IS) u Iraku, a američki Senat odobio je naoružavaje i uvježbavanje umjerene sirijske oporbe koja se bori protiv te terorističke skupine.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da će se Francuska priključiti SAD-u u zračnim napadima na sunitske militante u Iraku i isključio bilo kakav angažman u Siriji gdje IS kontrolira golemi teritorij.

»Odlučio sam odgovoriti na zahtjev iračkih vlasti za pružanjem zračne potpore«, rekao je Hollande koji je prošloga tjedna posjetio Bagdad.

»Dalje od toga nećemo ići. Nećemo slati kopnene snage i intervenirat ćemo samo u Iraku«, dodao je.

Francuska, koja nije sudjelovala u iračkom ratu 2003. pod vodstvom SAD-a kaže da zahtjev Bagdada za pomoć u borbi protiv IS-a opravdava intervenciju jedanaest godina poslije. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad istaknuo je da će svaku intervenciju na sirijskom tlu smatrati agresijom.

U međuvremenu je američki Senat sa 78 glasova za i 22 protiv odobrio predsjedniku Baracku Obami novac za naoružavanje i uvježbavanje umjerene sirijske oporbe.

Nakon što je to u srijedu učinio i Predstavnički dom, mjeru još treba potpisati Obama.

On je nakon glasovanja u Senatu izjavio da potpora demokrata i republikanaca u Kongresu pokazuje jedinstvo Amerikanaca u borbi protiv IS-a.

»Više od 40 zemalja, uključujući i arapske države ponudilo je pomoć u sklopu koalicije«, rekao je Obama.

Američki ministar obrane Chuck Hagel izjavio je da je oko 500 milijuna dolara potrebno za uvježbavanje 5.000 sirijskih oporbenih boraca u kampovima u Saudijskoj Arabiji. SAD će im najprije dostaviti lako oružje, vozila i opremu, a kada se dokažu dobit će i napredno oružje, rekao je Hagel zastupnicima.

IS istovremeno niže vojne uspjehe u kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije natjeravši u bijeg tisuće ljudi.

Ta džihadistička skupina osvojila je u posljednja 24 sata 21 selo oko grada Kobanea, izvijestio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Hina