Formira se Slovenska unija kao pandan EU?

... Hrvatska, Srbija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Poljska, Češka i Slovačka.

Analitičar jermenskog dnevnika "Erkramas" Igor Muradžan izjavio je da se čine pokušaji da se pronađe zajednički jezik između Srbije i Bugarske i da se povežu njihovi interesi - objavili su jučer skopski elektronski mediji.

Na tim sastancima razgovarano je i o uniji između Srbije, Bugarske i Grčke, kojoj bi se kasnije pridružile Makedonija, Crna Gora i Kipar, a zatim Hrvatska i Slovenija.

Makedonski i bugarski ministri su, navodono, već dobili ponude da se uključe u projekat u svim sferama. Slično pokušavaju i druge zemlje u regionu.

Prema skopskim medijima, serija projekata, ali i ponuda sa jakom finansijskom podrškom uzdrmali su američku dominaciju na Balkanu.

Kao primjeri navode se gasovod "Južni tok", neodoljiva ruska ponuda za kupovinu grčkih državnih kompanija koje će biti privatizovane, nevjerovatan privredni uspjeh u Srbiji, odlični odnosi Moskve i Nakare.

Stručnjaci su, pak, podijeljeni u odnosu na mogući ruski uticaj.

Bivši savjetnik makedonskih predsjednika Borisa Trajkovskog i Branka Crvenkovskog, a sada univerzitetski profesor Stevo Pendarovski, smatra da je nasuprot prilično raširenom mitu o ruskom ulasku na Balkan, politička dimenzija marginalizovana.

"U proteklih 20 godina Moskva nikada nije balkanskim državama ponudila neku euroazijsku regionalnu organizaciju gdje je učlanjena kao alternativu EU i NATO-u", dodao je on.

Prema njegovim riječima, jedina preostala komponenta globalne ruske moći - energija, u potpunosti određuje profil njenog vanjskog nastupa.

"Na primjer, projekat `Južni tok` nema cilj repozicionisanja neke od balkanskih država u rusku sferu interesa, već da potkopa europski projekat `Nabuko` kao moguću alternativu ruskih energetskih koridora prema Europi", dodao je Pendarovski.

Prema Pendarovskom, i eventualni ulazak u grčku gasnu kompaniju nema političku konotaciju, isto kao kada su Kinezi prije tri godine kupili dio luke u Pireju, te da apsolutno nije moguće da Hrvatsku okrene ka Istoku, jer je Zagreb već siguran član Zapada.

"Rusija je jedino sa kupovinom NIS u Srbiji `naplatila` svoju podršku za Kosovo u Savjetu sigurnosti UN, ali eksperti kažu da Moskva time ne želi da načini od Srbije novu rusku provinciju, već da preko Kosova zadrži globalnu relevantnost", objasnio je Pendarovski.

Bivši makedonski dopisnik iz Moskve Mirče Adamčevski u svojoj kolumni na internet portalu "Faktor" ističe da je Rusija dosljedna u sprovođenju svoje politike, koju je promovirao predsjednik Vladimir Putin u svom prvom mandatu, u pogledu Balkana - kultura i ekonomija.

Kada je prvi put došao na vlast Putin se pomirio sa činjenicom da je Rusija izgubila političku bitku na Balkanu, zbog čega je promovisao novu politiku. Rezultati su vidljivi - u svim zemljama postoji nekakva forma ruskih kulturnih centara, a Slovenija je i predsjedavajući asocijacije slavenskih zemalja - navodi se u tekstu.

Prema njegovim riječima, Makedonija godinama ne vidi kuda ide, a izvoz u Rusiju od nekoliko miliona dolara jeste katastrofa u odnosu na uvoz koji se mjeri stotinama miliona dolara.

"U međuvremenu je ruski kapital ušao u Makedoniju u energetiku, metalurgiju i rudarstvo (Lukoil, TE-TO, Topionica Skopje, Jugohrom i SASA)", dodao je Adamčevski.

Grčki dnevnik "Etnos" nedavno je objavio da je Rusija sa dvije neobavezujuće ponude na tenderu za privatizaciju nacionalne gasne kompanije "Depa" i nacionalnog gasnog distributera "Desfa", za šta je ponudila 2,7 milijarde eura, pokazala namjere da prikaže Grčku kao novog partnera u jugoistočnoj Europi.

Izvor: nezavisne.com