Fejs pod vatrom: Zuckerberga će ispitivati i američki Kongres

Mark Zuckerberg
Facebookov direktor Mark Zuckerberg 11. travnja svjedočit će pred američkim Kongresom, gdje će ga ispitivati o aferi oko Cambridge Analytice i o tome kako su podaci 50 milijuna korisnika završili u rukama kompanije koja je radila i na kampanji Donalda Trumpa. Na Odboru za energetiku i trgovinu govorit će o tome kako Facebook koristi i štiti korisničke podatke, prenosi CNN. Navodi se da će saslušanje biti važna prilika da se rasvijetle ključna pitanja oko privatnosti podataka i da se pomogne Amerikancima da bolje razumiju što se događa s njihovim podacima.

Najveća društvena mreža ovih je dana pod ogromnim pritiskom zbog skandala oko Cambridge Analytice i hakiranja milijuna profila korisnika, a sada je Facebook objavio novi alat koji bi korisnicima dodatno trebao olakšati kontroliranje aplikacija koje mogu imati pristup vašim podacima.

Razne aplikacije koje na ovaj ili onaj način mogu imati uvid u vaše podatke ranije ste morali brisati jednu po jednu. Sada je moguće da to napravite grupno. Kao što smo prije nekoliko dana pojasnili, aplikacije koje imaju uvid u vaše podatke možete naći kad kliknete na postavke, pa na aplikacije.

Tu ćete naći sve aplikacije kojima ste nekad dali pristup vašim podacima. Sada možete krenuti i označiti sve one kojima to želite ukinuti i obrisati ih da nemaju nikakav pristup vašim detaljima.

Kad ih označite, pojavit će vam se prozor u kojem vam se upozorava da označene aplikacije više neće moći dobiti informacije o vama od Facebooka, no mogu imati podatke koje ste im ranije podijelili, objavio je TechCrunch.