Evo kako vas hakeri špijuniraju tijekom noći dok spavate!

Evo kako vas hakeri špijuniraju tijekom noći dok spavate!

Istraživanje novinara 'Mail on Sunday' dovelo je do zaprepašćujućih rezultata! Pojedine web stranice emitiraju snimke iz desetaka tisuća domova, ureda, pa čak i škola. Ugrožena je i sigurnost beba koje njihovi roditelji nadziru tako što su im u sobe instalirali sigurnosne kamere.

Tko je kriv? Hakeri koji su se dočepali lozinki ovih kamera, a koje vlasnici ne mijenjaju redovito ili čak uopće. Hakiraju se kamere u više od 100 država.

Istraga je pokazala da hakeri lako mogu špijunirati ljude u njihovom vlastitom domu i to tako da 'upadaju' u sigurnosne kamere koje su vlasnici sami postavili po kući.
Tijekom samo dva sata, novinari britanskog lista pregledali su internetske stranice, dostupne svima s pristupom internetu, i vidjeli su snimke iz britanskih domova koje su pokazivale:
- bebe u krevetićima,
- dječaka koji spava na krevetu,
- unutrašnjost crkvenog prostora u kojem obitava svećenik
- školarca koji igra igrice u svojoj kući
- stariju gospođu koja se odmara na stolcu
- dva muškarca koja objeduju u kuhinji...

Ukoliko ste instalirali sigurnosnu kameru koja može biti hakirana, možda vas upravo sada netko gleda na internetu. Ranjive naprave, odnosno one koje se mogu hakirati, su monitori za djecu, kućne sigurnosne kamere i sigurnosne kamere kakve se obično instaliraju u urede, trgovine, tvornice, škole... Hakiranje može biti spriječeno mijenjanjem tvorničkih sigurnosnih postavki s kojima dolazi svaka kamera.

'To je apsolutno šokantno. Kompanije koje prodaju kamere morale bi odmah reći korisnicima da promjene postavljene lozinke. Ovo bi mogao biti poziv za buđenje svakome tko ima instaliranu kameru u svom domu ili uredu', rekao je britanski parlamentarac Julian Huppert.

Stotine tisuća ljudi diljem svijeta kupuje web kamere svake godine i trebali bi znati da su ranjivi. Veliki broj kupaca su roditelji koji koriste naprave kako bi nadzirali svoju djecu. Oni će biti uplašeni kada saznaju da snimke za koje su mislili da su dostupne samo njima, može vidjeti cijeli svijet.

Izvor: dnevnik.hr