Europa uzvraća udarac islamskim ekstremistima

belgija, teroristički napad, policija, radikalni islamisti, islamisti, europa
Brojne anti-terorističke racije jučer su zabilježene u nekoliko europskih zemalja, tjedan dana nakon terorističkog napada u Parizu. Europa je od danas na visokom stupnju pripravnosti. U Belgiji se vojska nalazi na ulicama, vojnici su raspoređeni na ključna mjesta u Bruxellesu i diljem zemlje. Podsjetimo, belgijske vlasti tvrde kako je ovog tjedna u zadnji trenutak spriječen teroristički napad.

Britanske vlasti planiraju dodatno naoružati policiju. U Britaniji su također dodatno pojačane policijske patrole u židovskim gradskim četvrtima zbog straha od anti-semitskih napada. Podsjetimo, za vrijeme terorističkih napada u Parizu prošlog tjedna jedna od meta bio je i košer dućan.

Tijekom jučerašnjeg dana jedna 18-godišnja djevojka uhićena je u zračnoj luci u britanskom gradu Essex pod sumnjom da je pripadala organizaciji koja je pripremala terorističke napade.U Bruxellesu se trenutačno na ulicama nalazi 300 vojnika, a vojska je izašla i na ulice sjevernog belgijskog grada Antwerpen u kojem živi velika židovska zajednica. Također se razmatra slanje vojske u pojedine ambasade. Ovo je prvi put u zadnjih 30 godina da belgijske vlasti na ulice izvode vojsku kako bi pojačali sigurnost.

U Njemačkoj snage sigurnosti istražuju prijetnje napadima na željezničke kolodvore u Berlinu i Dresdenu, kao i prijetnje napadima na sve veće anti-imigracijske skupove u Dresdenu.

Jučer je njemačka policija izvela niz racija diljem zemlje, više osoba je uhićeno. Neke osobe su puštene nakon razgovora, dok su najmanje dvojica muškaraca zadržana.

Ukupno je preko 20 osoba uhićeno u racijama u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj. U Belgiji su pronađeni eksplozivi, oružje, kao i policijske uniforme te veća količina novca.

Diljem Francuske na ulicama gradova raspoređeno je ukupno 15,000 vojnika.

Izvor: BBC - RT - AFP