EU testira detektor laži: Na granici ćete morati odgovarati na niz pitanja

granica
granica
No, prije nego što zaista i stupe na europsko tlo, morat će proći sofisticirani detektor laži. Od biometrijskih podataka koji se koriste, sada se pri čuvanju granica prelazi na biomarkere koji odaju govori li osoba istinu ili ne, prenosi Večernji.hr.

Na nekoliko aerodroma u Mađarskoj, Grčkoj i Latviji počinje testiranje sistema iBorderCtrl, razvijenog pod patronatom EU.

Postupak provjere odvija se u nekoliko etapa. Prva se odvija prije putovanja. Putnici će putem online aplikacije unijeti fotografije putovnice, vize i potvrde da imaju dovoljno novca za boravak u EU. Potom će preko web-kamere odgovarati na pitanja "avatara", kompjuterski generiranoga graničnog policajca.

"Avatar" će biti personaliziran za svakog putnika - kompjuterski granični policajac bit će istog spola kao i putnik, govorit će njegovim jezikom, a također će i vizuelno odražavati putnikovo etničko porijeklo. Primjer pitanja je sljedeći: "Što vam je u kovčegu?" te potom "Ako sada otvorite kofer, hoće li sadržaj potvrditi ono što ste mi upravo rekli?"

U fokusu će biti facijalne ekspresije putnika - male promjene na njegovu licu znane kao mikropokreti. Analiza pokreta lica, koji su često neuvježbanom oku nevidljivi, područje je kojim se desetljećima bave naučnici, tvrdeći da - pojednostavljeno - male kretnje lica odaju govori li ispitanik istinu ili laže.

Nakon usporedbe pokreta lica i odgovora i analize dobivenih rezultata, putnik se smješta u jednu od dvije kategorije - niskorizičnu ili visokorizičnu. U toj fazi putnici dobivaju i informacije o njihovim pravima i procedurama te upozorenje o ilegalnim aktivnostima.