EU razmatra sankcije protiv odgovornih za represiju u Ukrajini

ukrajina, prosvjedi, EU i Ukrajina, Viktor Janukovič, Vladimir Putin, Europska unija, sankcije
...sile". "Jasno smo dali do znanja da će EU odgovoriti na svako pogoršavanje stanja na terenu", dodao je

Europska unija razmotrit će uvođenje sankcije protiv odgovornih za represiju u Ukrajini, priopćila je u srijedu visoka predstavnica Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Ashton je za četvrtak sazvala sastanak veleposlanika EU-a zaduženih za sigurnost tijekom kojeg "će se razmotriti sve opcije, uključujući i sankcije protiv odgovornih za represiju i kršenje ljudskih prava".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je nadu da će se "članice EU-a složiti oko hitnosti donošenja mjera protiv odgovornih za nasilje i pretjeranu uporabu sile". "Jasno smo dali do znanja da će EU odgovoriti na svako pogoršavanje stanja na terenu", dodao je.

EU je podijeljen oko pitanja sankcija, podsjetio je šef belgijske diplomacije Didier Reynders.

"EU nije jedinstven jer više zemalja koje su susjedi Ukrajini ne žele uvođenje sankcije i tvrde da postoji rizik da režim još više postroži odnos prema oporbi", istaknuo je Reynders.

U Kijevu su u utorak ponovo izbili sukobi između oporbe i policije, u kojima je poginulo 25 ljudi.

Ističući "tragično pogoršavanje situacije u Ukrajini", Ashton je "pozvala na hitno okončanje nasilja". U priopćenju stoji da je Ashton "pozvala vlasti i sve političke snage da preuzmu svoju odgovornost i prionu istinskom političkom procesu u cilju smirivanja stanja".

Francuska i Poljska zalažu se za ciljane sankcije protiv odgovornih za krvavo nasilje u Ukrajini i to već u četvrtak.

"Predsjednik je osudio neprihvatljivo policijsko nasilje i pozvao na hitno okončanje nasilja. Slaže se s poljskim predsjednikom Donaldom Tuskom glede potrebe brzih i ciljanih sankcija protiv odgovornih za nasilje", priopćio je ured francuskog predsjednika.

Papa Franjo je u srijedu tijekom opće audijencije na Trgu sv. Petra izrazio zabrinutost nevoljama koje potresaju Ukrajinu i pozvao sve strane na "prestanak nasilja".

"Sa zabrinutošću pratim što se zbiva u Kijevu ovih dana... molim za žrtve nasilja, njihove bližnje i za ranjene. Pozivam sve strane da prekinu nasilje i pronađu slogu i mir u zemlji", kazao je Papa.

Rusija je pak ocijenila da se u Ukrajini događa "pokušaj državnog udara" i zatražila od čelnika oporbe da prekinu nasilje.

"Riječ je, u stvari, o pokušaju državnog udara. Ruska strana traži od čelnika oporbe da zaustave prolijevanje krvi u vlastitoj zemlji te da bez odgode, bez prijetnji i ultimatuma, ponovno povedu dijelog s legitimnim vlastima", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov potvrdio je da su ruski predsjednik Vladimir Putin i Janukovič telefonski razgovarali o razvoju događaja u Ukrajini, potvrdivši da Rusija na događanja u toj zemlji gleda kao na pokušaj državnog udara. Peskov je također kazao da Putin tijekom tromjesečne krize u Ukrajini nije savjetovao svoga kolegu Kanukoviča.

"Ruski predsjednik nikada nije niti daje savjete svom ukrajinskom kolegi što treba ili ne treba učiniti, niti namjerava davati savjete u budućnosti", rekao je Peskov.

Ruska Duma priopćila je da se u Ukrajini ne bi smio ponoviti "jugoslavenski scenarij" te da se događaji u Ukrajini odvijaju na poticaj Zapada koji nastavlja provoditi svoje geopolitičke ciljeve.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je odbijanje Janukoviča da sa svojim protivnicima započne "ozbiljne razgovore" nazvao "velikom greškom".

"Njegovo odbijanje da povede ozbiljne razgovore o miroljubivom rješenju sukoba i provede ustavnu reformu je ozbiljna greška", rekao je ministar i ocijenio da je Janukovičevo ponašanje "skupo stajalo Ukrajinu".

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt prozvao je predsjednika Viktora Janukoviča kao odgovornog za mrtve u Kijevu, optuživši ga da su mu "ruke krvave".

Neka bude jasno: konačna odgovornost za mrtve i nasilje leži na predsjedniku Janukoviču. Na njegovim je rukama krv", napisao je Bildt na Twitteru.

Hina