EU produljila sankcije Rusiji na još šest mjeseci

Vladimir Putin, nove sankcije, Barack Obama, EU i Ukrajina, Bruxelles, Rusija, EU i Rusija, nove sankcije, sankcije, medvedev, Vladimir Putin, ruska duma, Krim, Rusija, EU i SAD, međunarodne sankcije, sankcija protiv Rusije, Vladimir Putin, nato, Anders Fogh Rasmussen, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande, pregovori, prekid vatre , sankcija protiv Rusije, Rusija, SAD i Rusija, Vijeće sigurnosti UN-a, rat u siriji, Turska, Rusija
Šefovi diplomacija zemalja članica, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu, formalno su potvrdili odluku koja je još prošli tjedan dogovorena na razini veleposlanika.

EU je u srpnju prošle godine uvele sankcije protiv Rusije, a u rujnu su još pojačane. Te sankcije, uvedene na rok od godinu dana, uperene su protiv energetskog, obrambenog i financijskog sektora. Bio je to odgovor na aneksiju Krima i rusku potporu proruskim separatistima u Ukrajini. Sada su te sankcije produljene za još šest mjeseci tijekom kojih će EU moći procijeniti koliko Rusija poštuje sporazum iz Minska o prekidu vatre u Ukrajini.

Čelnici EU-a su se na summitu u ožujku dogovorili da će zadržati sankcije dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti proveden. Sporazum iz Minska, između ostaloga, predviđa da ukrajinske vlasti uspostave kontrolu na granici Rusije s Ukrajinom i u dijelu u kojem živi ruska većina, čime bi proruski separatisti bili odsječeni od Moskve.

Hina