FOTO/VIDEO  Eskalacija u Libiji počela zahvaćati i Egipat

libija, tripoli, egipat, Egipatska vojska, libija,  sukobi u Libiji, gadafi, libija, Militanti islamske države , militanti, libija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, tripoli
Egipatska vojska potvrdila je kako su militanti na granici s Libijom ove subote napali vojnu pograničnu postaju El-Farafrah s automatskim oružjem i minobacačima te kako je pritom ubijen najmanje 21 egipatski vojnik. Ovo je jedan od najvećih napada na egipatsku vojsku u zadnjim godinama.

Napad se desio u pustinjskom teritoriju na oko 630 kilometara zapadno od Kaira. U službenoj izjavi vojske ističe se kako je uz ubijene još najmanje četiri vojnika ranjeno, za napad se optužuju "teroristi".

Velik broj mrtvih vojnika prouzrokovala je činjenica da su militanti ispalili granatu koja je pogodila skladište oružje što je pak dovelo do velike eksplozije.

Militanti su pojačali napade na egipatsku vojsku otkako je u srpnju prošle godine s vlasti srušen predsjednik Mohamed Morsi. No, većina napada do sada se dešavala na prostoru Sinaja.

Inače vlasti u Kairu prozivaju palestinski Hamas da je povezan s ovim skupinama, što Hamas odbacuje, no u kontekstu aktualne izraelske agresije na Gazu ovaj animozitet po Hamas ima velike političke posljedice jer se Kairo odbija žešće angažirati oko potencijalnog mirovnog plana, što je ranije često bio slučaj.
No, napad ove subote desio se na potpuno drugoj strani Egipta te ovo pokazuje kako je eskalacija sukoba u Libiji počela zahvaćati i egipatski teritorij. Ovo je već drugi napad na ovu pograničnu postaju u zadnja tri mjeseca. Egipatski dužnosnici već duže vrijeme upozoravaju kako bi se nasilje koje u Libiji traje još od agresije na tu zemlju 2011. moglo "preliti" na Egipat.Ti strahovi u zadnje vrijeme imaju i dodatne argumente. Naime, pojedini izvori sugeriraju kako je "odmetnuti" libijski general Khalifa al-Haftar, koji je pokrenuo u Bengaziju vojnu pobunu protiv islamističkih militanata, na neki način poduprijet od strane Egipta. Konkretni dokazi za tu tvrdnju još nisu predstavljeni, no nije tajna da brojni Libijci gledaju prema Egiptu kao primjeru u kojem je vojska dovela do pada Islamista.

Libija je i dalje puna oružja nakon rata 2011. i brojne skupine se međusobno sukobljavaju, a Egipat ima prema Libiji granicu dužu od 1,000 kilometara.

U isto vrijeme u Libiji traju sve veći sukobi, naročito u predgrađima Tripolija gdje se i dalje vodi žestoka bitka za zračnu luku. Izvori prenose kako je ovo do sada najžešći sukob u Libiji još od rata 2011. Sukobi trenutačno traju na samom prostoru zračne luke, cesti koja vodi do tamo, ali i na prostoru niza rezidencijalnih zona u predgrađu glavnog grada Libije.

U libijskom kaosu često je teško sa sigurnošću reći tko se zapravo bori protiv koga, no informacije govore kako su dvije sukobljene strane trenutačno militanti iz Zintana i militanti iz Misrate. Skupine iz Zintana su do sada, još od 2011., držale kontrolu nad zračnom lukom.

UN i druge međunarodne organizacije su privremeno napustile Libiju, a američka ambasada u Tripoliju javlja kako je nekoliko hitaca ispaljeno u blizini njihove lokacije, no nema žrtava.

O situaciji je u četvrtak pred UN Vijećem Sigurnosti govorio šef libijske misije pri UN-u, Tarek Mitri. "Broj vojnih aktera raste, njihova prisutnost u glavnom gradu sve je veća. Osjeća se kako bi uskoro moglo doći do znatne i velike eskalacije sukoba. Ulozi su visoki za sve strane. Nalazimo se u trenutku opće konfrontacije između dvije najveće međusobno suprotstavljene skupine. Taj sukob stvoren je iz duboke političke polarizacije i upravo se odvija na prostoru naše glavne međunarodne zračne luke", rekao je Mitri.