FOTO/VIDEO  Eskalacija: Turska ušla sa 100 tenkova u Siriju

Sirija, Turska, Turski dužnosnici, sirijske vlasti, Vijeće sigurnosti UN, minobacačka granata, džihadisti, kurdski borci, Sirija, Turska, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Raqqa, Sirija, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, libija, tripoli, Turska, grobnica, Ahmet Davutoglu, invazija, radikalni islamisti, islamisti, Sirija, rat u siriji, Sirija, ISIL, rat u siriji, Sirija, rat u siriji, rat u siriji, Allepo, rat u siriji, francuzi, Sirija, rat u siriji, Palmira, Sirija, Sirijska vojska, sirijski pobunjenici, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, Sirijska vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, Allepo, rat u siriji, Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Al-Qaryatayn, ISIL, Sirijska vojska, Aleppo, Sirija, Deir al-Zora, Sirija, Sirija, rat u siriji, Turkmenske planine, Raqqa, Sirija, Daraa, Sirija, Sirija, ruske oružane snage, Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres
...djeda osnivača Otomanskog carstva. Podsjetimo, riječ je o grobnici na sirijskom teritoriju, no Turska prostor grobnice smatra svojim suverenim teritorijem na temelju sporazuma iz 1921.

Turski premijer Ahmet Davutoglu ističe kako je u Siriju ušlo oko 100 vojnih vozila, uključujući 39 tenkova. Također navodi kako su svi vojnici koji su čuvali grobnicu, njih 38, vraćeni natrag u Tursku.Iz turske vojske navode kako za vrijeme operacije nije došlo do nikakvih sukoba, no jedan vojnik je ubijen u "nesreći", detalji nisu poznati. Ovo je prvi put da Turska, članica NATO pakta, upada s vojskom na sirijski teritorij od početka rata 2011., mada se do sada u mnogo navrata prijetila da će to učiniti zbog ovih ili onih razloga. Podsjetimo, Turska snažno podržava islamističke militante u Siriji koji se bore protiv vlasti u Damasku.Turski premijer Davutoglu istaknuo je za vrijeme novinske konferencije kako nisu tražili nikakvo dopuštenje od sirijskih vlasti, ali su o operaciji zato obavijestili svoje saveznike iz Anti-ISIL koalicije na čelu sa SAD-om.

Za sada nema komentara od strane sirijskih vlasti. Ankara tvrdi kako su morali spasiti posmrtne ostatke Shaha jer bi ih inače ekstremisti mogli uništiti kao što su do sada već uništili niz grobnica i mauzoleja u Iraku i Siriji. Posmrtni ostatci Shaha tijekom noći su prebačeni na jednu drugu lokaciju u Siriji, nije poznato koju, gdje su njihovi vojnici podigli tursku zastavu. Ovo, dakako, ne može biti legalan potez već jasna provokacija kojom se želi eskalirati sukob u Siriji. Turska smatra da može okupirati dijelove Sirije po volji i podizati svoju zastavu gdje želi, no za takav potez postoji naziv - invazija.

Podsjetimo, prostor grobnice definiran je kao turski teritorij sporazumom iz Pariza 1921., no u to vrijeme Sirija je bila francuski protektorat.