Erdogan lažirao vojni udar kako bi dobio veću kontrolu nad državom?

vojni udar
vojni udar
..., a teorije zavjere o tome kako je Erdogan izveo lažni puč na svoju državu se samo nižu. Sve više ljudi na društvenim mrežama, osobito na Twitteru smatra da je vojni udar u Turskoj namješten od strane samog predsjednika Recepa Erdogana kako bi isti dobio veću kontrolu nad državom, veću simpatiju međunarodne zajednice te da uz pomoć puča pritisne SAD da izruči njegovog zakletog neprijatelja Fethullaha Gulena.

Gulen je više puta danas negirao svoju umješanost u udar te dodao kako se na vlast treba doći na slobodnim i poštenim izborima. Erdoganove navode nazvao je "posebno uvredljivima".

Moramo napomenuti da je ova teorija samo pretpostavka koja se pod hashtagom #FakeCoup i #FauxCoup širi po Twitteru.

U isto vrijeme i Independent piše o teorijama zavjera koje su pomele društvene mreže, a teoretičari se pozivaju na izjavu samog Erdogana koji je navodno intervenciju vojske nazvao 'darom od Allaha'.

Teoretičari jučerašnji vojni puč u Turskoj uspoređuju i s paležom Reichstaga 1933. godine kada je Hitler iskoristio priliku, točnije napad na paralment, kako bi ukinuo građanske slobode i proveo masovna uhićenja svih onih koji su bili protiv njega. Nedavno je stigla informacija kako je Erdogan smijenio 2745 sudaca, stoga se ova teorija ipak može uzeti, naravno sa zadrškom.
'Lažni puč će ojačati lažnog borca za demokraciju - Erdogana'

Ryan Heath, dopisnik Politica, na Twitteru je podijelio komentare svojeg izvora iz Turske, koji je sinoćnje događaje nazvao "lažnim pučem" koji će ojačati "lažnog borca za demokraciju" Erdogana.

"Vjerojatno će doći do izvanrednih izbora, na kojima će Erdogan pokušati osigurati premoćnu većinu. To će mu vjerojatno osigurati 10 do 15 godina autoritarnog vladanja, bit će izabrani diktator", smatra Heathov izvor.
'Da nema mrtvih, sinoćnji puč mogli bismo nazvati farsom'

I talijanski Corriere della Sera danas piše o tome kako će propali vojni udar samo dodatno učvrstiti Erdoganovu vlast.

Corriere piše da bi se jučerašnja vojna intervencija, da nema mrtvih, skoro mogla nazvati i farsom. Ističe se kako puč najviše odgovara samom Erdoganu, koji je danas mnogo jači nego ikad.

"Moguće je i da se nada kako će sada skupiti sve glasove koji su mu potrebni da promijeni Ustav te da transformira Tursku u predsjedničku republiku", navodi talijanski medij.

Vijesti.rtl.hr