Eksplozija nakon uhićenja, ima mrtvih i ranjenih

eksplozija turska
Prema prvim informacijama eksplodirao je automobil-bomba, a svjedoci navode da se detonacija čula širom grada.

Iz ureda provincijskog guverenera je priopćeno je da je eksplodirala automobil-bomba i da se vjeruje da je za napad odgovorna zabranjena Radnička partija Kurdistana. Eksplozija se desila blizu zgrade koja je dio sjedišta gradske policije, a nekoliko vozila hitne pomoći poslano na mjesto eksplozije.

Eksplozija je odjeknula nekoliko sati nakon što je policija izvršila raciju u sjedištu prokurdske Narodne demokratske partije (NDP) u Ankari i uhitila 11 poslanika, među kojima i lidera Selahattina Demirtasa kog svjetski mediji nazivaju "Kurdski Obama". Uhićeni je i kopredsjednica NDP Figena Yuksekdaga.

Policija upala u Demirtasovu kuću u Ankari i Yuksekdagovu kuću u Diyarbakiru, na većinski kurdskom jugoistoku zemlje, rekli su advokati stranke.

Pritvorene čelnike Demirtasa i Yuksekdaga tužitelji su optužili za širenje terorističke propagande. Odvjetnici te stranke su priopćili da su oni uhićeni jer su odbili da svjedoče o zločinima povezanim s terorističkom propagandom.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova je priopćilo da je naložilo pritvor za 13 zastupnika u turskom parlamentu, ali da je privedeno samo 11 jer su dvojica bila u inozemstvu, izvijestila je agencija Reuters.

Turska optužuje NDP za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radnička partija Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.