Ekskluzivno svjedočanstvo Hrvata koji se našao u blizini mjesta terorističkog napada na Manhattanu

terorizam manhaten
Učas je sve vrvjelo od snaga sigurnosti. Na ulici sam vidio neke žene koje su razgovarale mobitelom i plakale...", ispričao je za DNEVNIK.hr Krešimir Tomašić.

Terorističkom napadu u New Yorku, u kojem je jučer život izgubilo ukupno osam ljudi, dok ih je ozlijeđeno 11, iz relativne je blizine svjedočio i Krešimir Tomašić, koji se u tom gradu našao na putovanju.

Za DNEVNIK.hr Tomašić je opisao kako je sve izgledalo. "Bili smo u blizini, kod Ground Zeroa, mjesta gdje su nekad stajali Blizanci, kad smo odjednom začuli policijske sirene. Nitko nije u prvi mah znao što se događa, a budući da oni policijske sirene čuju niz puta u danu, nije bilo ni neke panike. No, tada je počeo pristizati veliki broj policajaca pa su neki od njih branili ljudima da se dalje kreću ulicom. Ali izgleda da se nisu odmah iskoordinirali, jer su neki i propuštali ljude pa smo tako i mi prošli dalje", kazao je Tomašić.

Hodajući su potom stigli do mjesta dvjestotinjak metara udaljenog od lokacije napada na Manhattanu, gdje su bile postavljene konačne policijske blokade. "Naprosto je nevjerojatno kako se brzo okupio golem broj policajaca, specijalaca, FBI-jevaca, helikoptera... Učas je sve vrvjelo od snaga sigurnosti. Tada nam je postalo jasno da se ipak dogodilo nešto ozbiljnije, no o čemu je točno bila riječ saznali smo tek kad smo se vratili u hotel. Na ulici sam vidio neke žene koje su razgovarale mobitelom i plakale, a vrlo brzo su stigli i novinari", naveo je Tomašić.

Istaknuo je kako se dan kasnije, a ni neposredno nakon napada, ne primjećuje neka veća nervoza ni strah. "Možda je to malo glupo tako kazati, ali Njujorčani su navikli na policiju i sirene, bilo je već napada, i oni su jednostavno krenuli dalje. Nevjerojatno mi je bilo što je tek nekoliko sati nakon napada na Manhattanu održana tradicionalna povorka u povodu Halloweena, kao da se ništa nije dogodilo. Meni bi to možda bilo neumjesno, imati povorku nakon što su ljudi stradali u terorističkom napadu, ali oni su valjda zaključili da moraju nastaviti normalno živjeti. Oni jednostavno - idu dalje", kazao je Tomašić za DNEVNIK.hr.