FOTO  Ekskluzivno iz Beča : Jedna od najtužnijih božićnih priča iz prave zbilje i realnosti

...Traiskirchen prema Beču krenula kolona azilanata i imigranata. Imigranti iz zemalja Bliskog istoka i Azije, nezadovoljni tretmanom i uvjetima življenja u azilantskom centru, marširali su oko 30 kilometara do Beča te su maršom mira željeli osvijestiti austrijsku Vladu za urgentnim poboljšanjima uvjeta života. Centar inače može primiti do 400 osoba, dok ih je trenutno tamo dva ili čak tri puta više.
Besplatni tečajevi njemačkog jezika, slobodan pristup tržištu rada, rješavanje statusa iz "azilanta" u slobonog covjeka željnog rada, napretka, osnivanja obitelji, bili su također povodi za razbijanje medijske blokade, ionako uperene protiv stranaca u Austriji.

Prosvjednici su za cilj odabrali Sigmund Freud park pored zgrade bečkog Sveučilišta gdje su postavili šatorsko naselje. Zbog niskih temperatura posljednjih dana, a i snijega koji je jučer osvanuo u Beču bili su primorani povući se u crkvu Votivkirche nadomak samoga parka. Župnik crkve Joseph Faruggia javno je izrazio nezadovoljstvo zbog korištenja crkve u kojoj azilanti iz Afganinstana, Perzije, Uzbekistana spavaju na podu već nekoliko dana. Zanimljivo je reći da se sveta misa svakodnevno odvija u crkvi na jednoj, dok su azilanti obavijeni pokrivačima i ogrnuti jaknama na drugoj strani crkve.

Naš suradnik i fotoreporter agencije PALAVRA PRESS iz Beča Drago Palavra, već dva dana posjećivao je azilante u parku i crkvi gdje je napravio zanimljivu foto reportažu
te razgovarao s nekima od prosvjednika.

Khan Adalat Swat (47) iz Pakistana vec danima štrajka gladu. Pored snijega, hladnoće i nehigijenskih uvjeta odlučio se s nekoliko istomišljenika i na ovaj vid prosvjeda.

-"Pošto sam Khana već dva dana fotografirao i dosta smo razgovarali o njihovoj situaciji, predložio sam mu da prekine štrajk glađu i da odemo  preko puta nešto toplo pojesti i popiti kavu," - prepričava fotoreporter Palavra u e-mail razgovoru za naš portal HERCEGOVINA.info. Međutim, čvrsta volja je nešto što ove ljude karakterizira kao časne i odlučne u svojim nakanama.

-"Svećenik nas je nekoliko puta htio izbaciti vani s izjavama da bismo mi muslimani trebali naći utočište u džamiji ili nekoj islamskoj organizaciji," - objašnjava Khan, najstariji medu njima koji obnaša i neku vrstu glasnogovornika za medije skupine sklonjene u crkvi.

Azilant Gan (32) takoder pakistanac, odlučan je u svojim namjerama i želi istrajati do kraja.  Iznad njegove glave nalaze se poruke u kojima se spominje i sam Isus Krist, točnije: "I Isus je tražio azil!"

Bettina Riha, glasnogovornica bečkog Caritasa, ekskluzivno za portal HERCEGOVINA.info kaže: -"Ponudili smo im smještaj na drugom mjestu pod organizacijom Caritasa, no odbili su prihvatiti.  Vani je jako hladno, jučer je pao i snijeg, u crkvi nemaju grijanja ni ostalih osnovnih uvjeta. Štrajk glađu pogoršava situaciju i ne znamo kako će se i kada cijela priča završiti."

Vjerojatno jedna od najtužnijih božićnih priča iz prave zbilje i realnosti.

Tekst: HERCEGOVINA.INFO
Fotografije: Drago Palavra / PALAVRA PRESS

*Fotografije se ne smiju preuzeti bez dopuštenja fotografa. Svaka zlouporaba i daljnje korištenje istih podliježe kršenju autorskih prava.