FOTO  Ekskluzivno iz Beča: Drama sa azilantima se nastavlja

Nevladine organizacije smatraju da je ovaj čin direktan udar na demokraciju i ljudska prava. Situacija postaje izuzetno napetom što govori da su se azilanti, uz odobrenje crkve, zaključali u crkvu te se time osigurali od nasilnog upada policijskih snaga, a ujedno se i povukli od radoznalih posjetitelja.

Za medije je ulaz također zabranjen, ali naš suradnik iz Beča Drago Palavra bez problema je ušao u crkvu jer već danima prati kompletnu situaciju i sa azilantima, kako za naš portal kaže ima relativno dobar odnos.

Syed M. Mustaaf (20) iz gradića Parachinar (Pakistan), je zanimanjem fotograf. U Pakistanu je radio u fotografskom studiju, ali zbog političke situacije bio je primoran napustiti zemlju te se zaputiti prema Europi. U ovom slučaju, odredište je bila Austrija u kojoj boravi nekih godinu dana.

Među azilantima našao se i netko s podučja bivše Jugoslavije. Nebojša M. (47), rodom iz Bara (Crna Gora) u austrijskim azilantskim centrima boravi već sedam godina gdje još uvijek čeka na bilo kakav odgovor.

Nebojša je umjetnik, kipar, bubnjar, član zbora "29 Novembar" iz Beča koji inace izvode pjesme sa područja ex države.  Želio bi ostati i raditi u Austriji te je vidno razočaran u austrijski sustav.

U Beču se danas u 16:30 sati održavaju veliki prosvjedi zbog nasilnog uklanjanja šatorskog naselja te se time želi skrenuti pažnja na demokratska prava. Četrdeset demonstranat vec osam dana štrajka gladu i ne posustaju u svojim nakanama. 

Možemo samo reći da je 40-ak azilanata koji u Austriji borave tek nekoliko mjeseci napravilo veću medijsku buru u javnosti za svoja ljudska prava nego li su to u proteklih 15 godina uradili Hrvati Bosne i Hercegovine. Zajedništvo, bez obzira koliko bilo brojčano, jače je od bilo kakvog sustava i medijske blokade.

Napomena: Na naslovnoj fotki Gan 31, iz Afganistana, drzi printscreen izvješće portala HERCEGOVINA.info.

Tekst: HERCEGOVINA.info
Fotografije: Drago Palavra/PALAVRA PRESS

*Fotografije se ne smiju preuzeti bez dopuštenja fotografa. Svaka zlouporaba i daljnje korištenje istih podliježe kršenju autorskih prava.