Ebola se širi: U Makedoniji umro Britanac sa simptomima ebole

epidemija, virusna hemoragijska groznica, ebola, Gvineja, uzročnik ebole, skupina filovirusa, neviđena epidemija, Soj Zair, Hercegovina, virus, hiv, zdravlje, ebola, ebola, virus, HPV virus, ebola, AIDS, Marburg, Hrvatska zemlja, ebola, ebola, virusne bolesti, Skopje, Makedonija, ebola, BIH, nadzor, ebola, Dr. Craig Spencer, ebola, epidemija, ebola, Sijera Leone, izolacija,  Sierra Leone , ebola, virus, Svjetska zdravstvena organizacija
Britanac sa simptomima ebole umro je u četvrtak u Makedoniji, a vlasti su odmah zatvorile hotel u kojem je bio odsjeo, pa su hotelsko osoblje i još jedan Britanac sada u izolaciji.

Dužnosnik ministarstva zdravstva rekao je da je taj muškarac u Skoplje stigao 2. listopada iz Britanije, a da je u četvrtak u 15 sati hitno prevezen u bolnicu u kojoj je nekoliko sati poslije i umro.

Dr. Jovanka Kostovska iz povjerenstva za zarazne bolesti rekla je da je muškarac povraćao, imao vrućicu i unutrašnje krvarenje, te da mu se stanje naglo pogoršavalo.

»To su sve simptomi ebole pa je i taj pacijent sumnjiv«, rekla je Kostovska na konferenciji za novinare i dodala kako su uzorci poslani u Njemačku radi potvrde uzroka smrti.

Vlasti nisu objavile ime umrloga Britanca, samo da je rođen 1956.

I drugi Britanac ima simptome bolesti, a u izolaciji je i ekipa hitne pomoći koja je oboljele vozila u bolnicu.

Virus ebole širi se izravnim dodirom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe, s dosad je ubio gotovo četiri tisuće ljudi u zapadnoj Africi.

Stanje oboljele španjolske medicinske sestre, prve osobe koja se zarazila izvan Afrike, u četvrtak se pogoršalo, a u Madridu je sedam osoba u izolaciji.

U Srbiji je pod preventivnim zdrastvenim nadzorom zbog potencijalne zaraze virisom ebole 708 osoba, priopćilo je četvrtak srbijansko ministarstvo zdravstva.

Kao mjera prevencije i onemogućavanja širenja virusa ebole, pod zdravstveni nadzor u Srbiji je stavljeno 708 osoba, od kojih su 92 doputovale s područja ugroženih tim zaraznim oboljenjem.

«Prateći kretanje epidemiološke situacije ebola virusnog oboljenja u svijetu i odgovarajućih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do sada su u koordinaciji ministarstva zdravstva poduzete sve neophodne mjere prevencije i onemogućavanja unošenja virusa ebole u Srbiju«, istaknuto je u priopćenju.

Kako se navodi, nakon pojave prvog slučaja ebole na teritoriju Europe, u zdravstvenom sustavu Srbije je, sukladno preporukama WHO-a, «potrebno pojačati do sada poduzete mjere«.
Ministarstvo zdravstva s tim je ciljem poduzelo i »mjere osiguranja dodatnih količina zaštitne opreme«, istaknuto je u priopćenju.

Praška bolnica liječi jednog 56-godišnjeg Čeha koji ima simptome ebole, objavilo je u četvrtak bolnički glasnogovornik.

Po njegovim riječima, taj muškarac koji je nedavno doputovao iz Liberije, sad je u izolaciji u praškoj bolnici Bulovki, a obavljene su pretrage i uzorci poslani na analizu u laboratorij u Berlin. Nalazi bi mogli biti poznati u petak, rekla je.

Hina