Dvojica Hrvata, otac i sin, poginuli u naručju u superoluji Sandy

sandy, pogibija
Gotovo nevjerojatno zvuči da niti jedan hrvatski medij nije uočio da su gotovo svi američki i engleski mediji prenijeli vijest o smrti dvojice Hrvata, oca i sina, tijekom superoluje Sandy, no kao što je naš komentator Marko Lopušina napisao, primjetili su srpski mediji.

John Filipowicz Stariji (51) i njegov sin John Filipowicz Mlađi (20) poginuli su u superoluji Sandy kada je vodeni val prodro u njihov podrum i u nekoliko sekundi ih utopio. Otac i sin bili su vrlo bliski, a sin je prije oluje rođacima rekao da neće napustiti svoga oca. Njegovo tijelo je pronađeno u naručju njegovog oca, koji je svojim rukama pokušavao zaštiti njegovu glavu.

Njih dvojica bili su jedni od 19 žrtava na Staten Islandu u New Yorku, naselju koje je pretrpjelo najviše ljudskih žrtava u čitavom New Yorku. Živjeli su na Aveniji Fox Beach, jedoj od najteže pogođenih područja na čitavom otoku.

Otac i sin bili su poznati kao veliki fanovi New York Jetsa, pa su pokopani u majicama njihovih omiljenih igrača - otac u odori Joea Kleckoa, a sin u odori Dustina Kellera. Na sprovod je u ponedjeljak, 5. studenoga, došlo mnogo prijatelja i poznanika, kako su preminuli bili ugledni članovi zajednice zapamćeni kao uvijek sretne osobe spremne pomoći drugima.

Iza sebe su ostavili majku obitelji Christinu, braću blizance Johna Mlađeg i Josepha, te 16-godišnju Cali, Johna Starijeg, Neala i njegovu sestru Suzanne Santiago, te dugogodišnju djevojku Johna Mlađeg, Margaret Herreru. John Stariji i Neal djeca su Joan Filipowicz koja je porijeklom iz Zadra. Njegovi roditelji naselili su na Oakwood Beachu kada je John imao 6 godina, a nakon što je oženio Christine Martin i on se tamo naselio.

Bivši američki marinac

John Filipowicz Stariji služio je četiri godine kao marinac u Japanu i bio je aktivni član američkih veteranskih udruga.

John Stariji bio je umirovljeni zatvorski čuvar koji je 22 godine radio u zloglasnom Rikers Islandu te na sudu u Manhattanu, nakon čega je stekao uvjete za umirovljenje 2006. godine. Proveo je nekoliko godina kao građevinski radnik, a u vrijeme smrti je bio u trećoj godini rada kao vozač autobusa. Osim toga umirovljeni je američki marinac koji je između 1979. do 1983. služio u Japanu, te je bio ugledni član Američke legije veterana.

Njegov sin, John Filipowicz Mlađi, umro je tek s 20 godina no na studiju se isticao svojim interesom za sport, pogtovo za atletiku, te ljubavlju prema filmovima. Prijatelji ga opisuju kao povučenog ali duhovitog studenta. U srednjoj školi je bio vrlo dobar učenik i poznat po vještini u baseballu. Namjeravao je postati bolničarom, ali je položio i test za njujorške vatrogasce jer se divio svom ujaku i vatrogascu Nealu.

Njegova obitelj bila je poznata po poštovanju tradicije, obiteljskim okupljanjima i godišnjoj zabavi za Dan rada (koji se u SAD slavi prvog ponedjeljka u rujnu). Osim toga, John Stariji je volio podučavati djecu baseballu i košarci što je i činio za lokalnu crkvu. Ponosio je svojim vrtom u kojem je uzgajao voće i obožavao je organizirati roštilje za prijatelje i susjede.

Brat Johna Starijeg, Neal izjavio je da je njegov brat u prošlosti ignorirao obavijesti o evakuciji, one za uragan Irenu 2011. i oluju 1992. Otac i sin ignorirali su upozorenja svoje braće i odlučili oluju pretrpiti u zabarikadiranoj kući. Neal je inače umirovljeni vatrogasac koji je pomagao unesrećenima tijekom terorističkog napada 11. rujna 2001.

On je na koncu nakon oluje odlučio potražiti svojeg brata i nećaka i u njihovoj praznoj kući, te je naišao na rupu u zidu koju je stvorila voda. Na svoju nesreću brzo je ugledao ruku svojeg nećaka. Kada ju je povukao u nadi da je riječ o lutki ugledao je zagrljena tijela svoga brata i nećaka. Kasnije se ustanovilo da su otac i sin u podrumu provjeravali prodire li negdje voda, prije nego što je vodeni val naglo prodro.

- Bio sam slomljen kada sam izvukao tijelo brata, a zatim i nećaka, koji se držao za svog oca. Umrli su zagrljeni. Izgledalo je kao da moj brat pokušava zaštiti svoga sina. Njihove oči su bile otvorene, vidjelo se da su se borili za svoje živote - rekao je, dodajući:

- Posljednje riječi koje mi je rekao bile su: 'imam Johna ovdje. Bit ću dobro.

- Baš sam razmišljao kako su bili dobri. Baš sam razmišljao kako ne bih htio da oni umru na bilo koji drugi način već grleći jedan drugoga kao što su oni to učinili - zaključuje brat odnosni sin poginulih Joseph.

dnevno.hr