Dramatična situacija u Ukrajini

EU i Rusija, EU i Ukrajina, Manuel Barroso, Europska Komisija, sankcija protiv Rusije
"Mi smo u vrlo ozbiljnoj, rekao bih, dramatičnoj situaciji. Možemo doći u situaciju da dostignemo točku s koje nema povratka. Ako se nastavi eskalacija sukoba, možemo doći do te točke", rekao je Barroso nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Barroso je dodao da "još nije kasno za političko rješenje" ukrajinske krize. Porošenko je sa svoje strane rekao da Ukrajina "želi mir, a ne rat", istaknuvši poput Barrosa, da je blizu točka s koje nema povratka. "Danas govorimo o sudbini Ukrajine, ali sutra bi mogla biti riječ o sigurnosti i stabilnosti Europe", rekao je Porošenko.

Barroso je rekao da je Komisija već pripremila neke mjere u slučaju da čelnici zemalja članica EU-a na svom summitu u subotu popodne odluče pojačati sankcije protiv Rusije. "Spremni smo poduzeti snažne i jasne mjere, a istodobno ostavljamo vrata otvorenima" za diplomatsko rješenje, rekao je Barroso.

"Nije u ničijem interesu novi rat na našem kontinentu, novi sukob. To naprosto nije način na koji se trebaju ponašati odgovorne, ponosne nacije u 21. stoljeću. Nitko ne podcjenjuje zabrinutost Rusije, ali političke razlike moraju se rješavati političkim sredstvima", rekao je Barroso. Porošenko će se u subotu popodne obratiti čelnicima 28 zemalja članica, koji će se okupiti na summitu u Bruxellesu. Ne isključuje se mogućnost da EU donese nove sankcije protiv Rusije, a tekstu zakljačaka ruska uloga u Ukrajini mogla bi se okvalficirati kao "invazija".

Summit bi se mogao završiti pozivom Europskoj komisiji da pripremi novi set mjera protiv Rusije. Među članicama EU-a postoji nejedinstvo oko pristupa prema Rusiji s obzirom na njezinu ulogu u Ukrajini. U igri su veliki ekonomski interesi te velika ovisnost o uvozu ruskog plina. Istodobno, EU upućuje snažnu poruku Ukrajini i daje potporu naporima na postizanju poliitičkog rješenja, koje će poštovati neovisnost, jedinstvo i suverenost te zemlje.

Hina