Drama u slovenskom dijelu Istre: Vlak iskočio iz tračnica, iscurilo 10.000 litara kerozina

Drama u slovenskom dijelu Istre: Vlak iskočio iz tračnica, iscurilo 10.000 litara kerozina

U slovenskom Hrastovlju, blizu graničnog prijelaza Požane i Jelovice iz tračnica je jučer oko 15 sati izletio vlak pun kerozina.

Iz jednog spremnika, javlja Radio Slovenija, iscurilo je 10.000 litara kerozina. Kompozicija je imala 18 vagona, a šest ih je iskočilo. Ukupno je u vagonima bilo 125.000 litara goriva.

Na terenu su cijelu noć bili radnici Slovenskih željeznica i vatrogasci koji sprječavali daljnje curenje goriva. Vatrogasci su sve prekrivali pjenom. Dvojica vatrogasaca hitno su prebačena u bolnicu - jednom je pozlilo, a drugi je bio ozlijeđen.

Postojala je opasnost da će kerozin zbog poroznog kraškog terena u tom dijelu Slovenije onečistiti podzemnu vodu na cijelom području slovenske obale, no Rižanski vodovod obavijestio je potrošače da je voda i dalje pogodna za piće, ali je je stanovništvo pozvao na racionalnu potrošnju i štednju vode.

Prije toga, gradonačelnik Kopra Aleš Bržan, rekao je kako se nada da voda neće biti zagađena.

"Još ne znamo hoće li gorivo onečistiti vodu i jesmo li blizu ekološke katastrofe", napisao je na svom Facebooku Bržan.

U blizini se nalazi najvažniji izvor pitke vode slovenske Istre, Rižana. Rižanski vodovod je preventivno prestao crpiti vodu iz tih izvora, a povećao korištenje vode iz Hrvatske.

U nesreći je jako oštećen taj dio željezničke pruge na trasi Ljubljana-Koper, objavile su Slovenske željeznice. Navodno je kriva skretnica, ljudski faktor je isključen.

dnevnik.hr