Drama na Kosovu: Uhićeni policajci, oglasile se sirene za uzbunu, Vučić naredio punu borbenu spremnost vojske

Svoje specijalne postrojbe u stanje pune pripravnosti stavio je u MUP Srbije. Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova u utorak ujutro uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.

Uhićeni i policijski dužnosnici
Kosovska policija priopćila je kako su među uhićenima i policijski dužnosnici, piše Blic. "U utorak je u suradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini obavljena operacija koja je za rezultat imala uhićenje nekih policijskih dužnosnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodila je višemjesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužiteljstvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih građana u sudjelovanju i organizovanju kriminalne grupe, u vezi s drugim kaznenim djelima krijumčarenja robe i zloupotrebe službenog položaja, davanje mita itd.

Usprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući uhićenja i kontroliranje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cijevi", priopćeno je iz Kosovske policije.

"Upali naoružani do zuba"
Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, "jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku".

Dopisnik RTS-a s Kosova javlja da mediji na albanskom pišu o desecima uhićenih. Policija uhićene povezuje uz kriminal, ali i umiješanost u ubojstvo Olivera Ivanovića te ubojstvo kosovskog policajca Envera Zumberija iz 2011. godine.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine" o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati. (Hina, M.V.)

dnevnik.hr