Doživotna kazna njegovatelju koji je usmrtio najmanje 85 pacijenata: 'Da je u SAD-u, dobio bi 1275 godina'

Doživotna kazna njegovatelju koji je usmrtio najmanje 85 pacijenata: 'Da je u SAD-u, dobio bi 1275 godina'
Njegovatelj Niels Hoegel osuđen je u četvrtak na doživotnu kaznu zatvora za ubojstvo u 85 slučajeva koje je počinio kao djelatnik u nekoliko bolnica na sjeverozapadu Njemačke.

"Proces i djela o kojima smo ovdje raspravljali, nadilaze sve dosadašnje granice. Vaša krivnja je nepojmljiva", rekao je sudac Pokrajinskog suda u Oldenburgu Sebastian Buehrmann izričući presudu.

Sudac je osim doživotne kazne, koja u Njemačkoj traje 15 godina, 42-godišnjem Hoegelu izrekao i mjeru posebne težine krivnje što isključuje mogućnost puštanja na slobodu nakon 15 godina.

"Koji put ni najmračnija mašta nije dovoljna kako bi se opisala istina", rekao je sudac obrazlažući presudu.

On je ukazao na to da bi, da se proces vodi u SAD-u gdje se kazne za svako djelo pribrajaju, Hoegel bio osuđen na 1275 godina zatvora.

"Ovo donekle opisuje ono što smatram neshvatljivim. Ljudski razum kapitulira pred ovakvim slučajem", rekao je sudac.

Hoegel je bio optužen za 100 slučajeva ubojstva ali je dokazano 85. Optuženi je priznao krivnju u 49 slučajeva.

U mnogim slučajevima u kojima se sumnja u ubojstvo ekshumacija više nije bila moguća zbog toga jer su tijela kremirana.

Njegovatelju se predbacuje da je između 2000. i 2005. pacijentima ubrizgavao opasne kombinacije lijekova da bi ih potom "spašavao" što bi mu podiglo ugled kod kolega na poslu. U, kako se pretpostavlja, najmanje 100 slučajeva, ova nakana nije uspjela i pacijenti, mahom starije osobe, umirali su.

U jednom zasebnom procesu 2015. Hoegel je već osuđen na doživotnu kaznu zatvora za dvostruko ubojstvo. Slučaj se smatra najmasovnijom serijom ubojstava u poslijeratnoj Njemačkoj.

Sudski vještak je Hoegelu dokazao uračunljivost ali je dijagnosticiran i poremećaj osobnosti.

"Hoegel nedostaje osjećaj srama, krivnje, empatije i kajanja", stoji u sudskom vještačenju o psihičkom stanju osuđenog.

Njemački mediji se na dan presude pitaju je li bilo moguće zaustaviti seriju ubojstava. Hoegel je bio otpušten u jednoj bolnici a upravi ustanove je upalo u oči „neobično velik broj smrtnih slučajeva" za vrijeme dok je Hoegel obavljao službu. Unatoč tomu nije ništa poduzimano.

Otkriven je slučajno 2005. kada je Hoegela jedna medicinska sestra uhvatila kako jednom pacijentu ubrizgava nepotrebni lijek.

vijesti.hr