Dolar ojačao drugi tjedan zaredom

Dolar ojačao drugi tjedan zaredom

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 0,5 posto, na 1,1220 dolara.

Euro je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao 2,3 posto, na 125,50 jena.

Samo u petak tečaj dolara skočio je prema jenu više od 2 posto jer se japanska valuta našla pod pritiskom nakon što je agencija Bloomberg objavila da bi tamošnja središnja banka (BOJ), ako odluči dodatno povećati negativnu kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka, mogla razmotriti primjenu negativnih kamatnih stopa i na kredite bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako BOJ to doista učini, to bi mu omogućilo da dodatno spusti kamate na depozite u negativno područje, a da to ne djeluje kao čeoni vjetar po banke, kaže Omer Esiner, analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

"To BOJ-u daje više prostora za spuštanje kamata na depozite u negativno područje, pa je tečaj jena na to reagirao", kaže Esiner.

Euro je, pak, oslabio prema dolaru pod pritiskom izvješća tvrtke Markit koje je pokazalo razočaravajuću razinu aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru u travnju, što ukazuje na slabljenje najvećeg europskog gospodarstva.

"Europsko gospodarstvo je slabo. Negativne kamatne stope ne djeluju", kaže Joseph Trevisani, strateg u tvrtki Worldwide Markets.

A ako se nastavi slabljenje gospodarstva eurozone, Europska središnja banka (ECB) mogla bi dodatno olabaviti monetarnu politiku, kaže Kathy Lien, direktorica u tvrtki BK Asset Management.

ECB je u četvrtak, kao što se očekivalo, zadržala kamatne stope na rekordno niskim razinama, a predsjednik banke Mario Draghi poručio je da politika ubrizgavanja novca u financijski sustav i kočenja rasta kamata na kredite donosi željene rezultate.

Dodao je i da će kamatne stope još dugo ostati na rekordno niskim razinama kako bi se potaknuo rast gospodarstva eurozone i suzbili rizici od deflacije.

Američko je gospodarstvo u boljoj situaciji nego europsko i japansko, no dolar je donedavno bio pod pritiskom jer su dužnosnici Feda poručivali kako treba biti oprezan po pitanju podizanja kamatnih stopa zbog neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu.

No, dok će američka središnja banka samo usporiti tempo povećanja kamata, japanska i europska središnja banka još će dulje vrijeme voditi vrlo labavu monetarnu politiku, stoga analitičari smatraju da bi dolar mogao dodatno ojačati.

Hina