Dogovorili da nastave s prodajom izraelskih F-16 Hrvatskoj?

borbeni zrakoplov
Ilustracija
Ured premijera Izraela Benjamina Netanyahua jučer je objavio kako su se on i hrvatski premijer Andrej Plenković sastali u četvrtak i »dogovorili da nastave s prodajom izraelskih F-16 Hrvatskoj u skladu s uvjetima natječaja«. Ova dvosmislena izjava tako je ostavila mogućnost da je u Davosu napokon i odlučen jedan od poslova koji će u budućem razdoblju biti najveće državno ulaganje uopće, što se iznosa tiče. No, ne može se biti siguran u to, jer hrvatska strana nije niti potvrdila niti negirala da je ovaj posao dogovoren.


Čeka se pojašnjenje
O samom sastanku s izraelskim premijerom u Davosu pohvalno se izražavao i premijer Plenković. Potom je još jučer ujutro Jerusalem Post na svojim web stranicama pustio tekst o tome kako je sve izvjesnija prodaja izraelskih F-16 Hrvatskoj. Nakon toga je i na službenoj stranici Ureda izraelskog premijera objavljeno ovo o »nastavljanju prodaje u skladu s uvjetima natječaja«. Sve su objave dovoljno dvosmislene da se nigdje sa sigurnošću ne kaže da je Hrvatska kupila polovne F-16, a ipak se govori dosta da se taj zaključak sam po sebi nametne.

Hrvatski premijer: Normalni postupci konzultacija
Proces vrednovanja ponuda borbenih zrakoplova je u tijeku, komentirao je premijer Andrej Plenković u Davosu, istaknuvši kako je, osim s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahom, o tom pitanju u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.
»To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti kad zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir, dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za idućih 30 godina«, rekao je premijer. (Hina)

Radi li se tek o izraelskom pojačavanju pozicije u natječaju za nove borbene avione Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ili su Netanyahu i Plenković otišli i malo dalje od protokolarnog čavrljanja o zrakoplovima, može se tek nagađati. Ministarstvo obrane jučer o ovom pitanju nije dalo nikakav odgovor, a ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov u vrijeme dok su Izraelci objavljivali kako prodaju avione trčali su na Danima športa s drugim generalima Oružanih snaga.
Stoga se sada može samo čekati da se premijer iz Davosa vrati u Hrvatsku i sam pojasni o čemu je on to pričao s Netanyahuom, odnosno je li na kraju zbilja bio u šopingu, kupujući avione ili se ipak izraelska strana malo zanijela pa krivo protumačila neke riječi i izraze.

Preskočeni koraci
Činjenica jeste da ovakva praksa u svijetu politike, diplomacije i međunarodne trgovine oružjem nije običaj, odnosno da se prije stvarnog formalnog proglašenja odluke ne izlijeće s ovakvim objavama, informacijama i najavama. Stoga, ne bi zapravo na kraju bilo niti posve neočekivano da su Izraelci s ovakvom taktikom tek pojačavali svoju poziciju.

Ukoliko je Plenković stvarno obećao kupiti avione od Izraela, onda je preskočio najmanje dva obećana koraka u tom procesu odlučivanja. Naime, o samoj odluci još se nije oglasilo niti Vijeće za obranu, a tek nakon toga bi i na samu Vladu trebali doći zrakoplovi kao točka dnevnog reda. Izraelski mediji tvrde kako je posao prodaje više od 25 godina starih aviona vrijedan oko pola milijarde dolara, tako da će o tome vjerojatno što za kazati imati i ministar financija Zdravko Marić, ako će ga se pitati. Treba napomenuti kako je premijer Plenković prije dva tjedna kazao kako je odluka o izboru novih borbenih aviona »pri samom kraju«, ali ništa nije detaljizirao.
Nije zgorega nadometnuti kako je MORH na početku natječaja, 3. listopada lani, najavljivao da će sve biti gotovo do početka ove godine. No, onda se početkom prosinca sve krenulo odužavati, tako da sjednica Vijeća za obranu, planirana pred sam Božić, do danas nije održana. Od početka ovog posla medijski se spekulira kako u politici najviše zagovornika ima baš izraelska ponuda polovnih aviona, tako da bi ovakva vijest iz Davosa mogla izazvati nezadovoljstvo kod Šveđana, koji nude nove Gripene, kao i Amerikanaca, koji prodaju nove F-16.