Dnevnica u Fukušimi 5.000 dolara

Kompanija pokušava da približi radove što više izvoru radijacije, kako bi kriza bila što prije okončana, ali taj posao nosi veliki rizik.

Službenik TEPKO-a rekao je ovog tjedna da kompanija traga za radnicima u dobroj formi, takozvanim "skakačima", koji su sposobni da brzo uđu u područja visoke radioaktivnosti, obave posao i odmah se povuku.

Ponekad "skakači" mogu da obave nekoliko intervencija tijekom dana, ukoliko ukupna doza primljene radijacije ne prelazi prihvatljivu granicu.

U slučajevima ekstremnog curenja radijacije, zračenje može biti toliko snažno da radnici mogu da obave samo jednu takvu intervenciju za čitav život, ili rizikuju da obole od radijacijskog trovanja.

TEPKO je saopćio da je 18 zaposlenih i tri radnika po ugovoru danas bilo izloženo radijaciji od 100 milisiverta. Prosječna doza za radnika u nuklearnoj elektrani je 50 milisiverta u pet godina.

Prošlog tjedna, dva radnika u reaktoru broj tri primljena su u bolnicu jer su im stopala bila izložena radijaciji od 170 do 180 milisiverta.

Na pitanje kako će kontaminirana voda za hlađenje reaktora biti ispumpana iz postrojenja i koliko će taj proces trajati, službenik TEPKO-a odgovorio je: "Pumpa može da se napaja iz nezavisnog generatora i sve što neko treba da uradi jeste da dovuče jedan kraj pume u vodu, položi ga u nju i potom istrči napolje."

TEPKO već pokušava da regrutira nove "skakače". Jedan radnik po ugovoru rekao je da mu je kompanija ponudila dnevnicu od 2.500 dolara.

"U običnim okolnostima to bi bio posao iz snova, ali supruga me je u suzama zaustavila, pa sam odbio. Radno vrijeme je manje od sat vremena, ali rizik je preveliki", rekao je ovaj radnik.

Njegov 27-godišnji kolega Rijuta Fudžita (27) izjavio je da mu je kompanija ponudila dvostruko veću dnevnicu za rad u rekatoru broj dva, ali je on takođe odbio.

"Čuo sam da upošljavaju radnike starije od 50 godina i dobro ih plaćaju. Ja sam još mlad i radijacija me plaši. Ne želim više da radim u nuklearnoj elektrani", rekao je Fudžita.

Srna