Djeca zarobljena u špilji: 'Trebat će naučiti plivati ili čekati mjesecima'

zarobljeni dječaci , špilja, Tajland
Tajlandski spasilački timovi pronašli su u ponedjeljak dvanaestero dječaka, u dobi od 11 do 16 godina, i pomoćnika trenera (25) u kompleksu spilja nakon devet dana potrage. Iako su svi zdravi i živi, pravi problemi tek slijede. Naime, njihovo spašavanje neće biti nimalo lako, a moglo bi potrajati mjesecima.

Dječaci i trener nestali su nakon što su odlučili istraživati 10 kilometara dug špiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, unatoč znaku upozorenja posjetiteljima da su mreža prolaza i komore u špilji često poplavljeni. Nakon što su ušli u špilju, počela je jaka monsunska kiša koja je potom špilju poplavila.

Moraju im dostaviti hranu da prežive

Narongsak Osatanakorn, guverner tajlandske provincije Chiang Rai, objasnio je da je grupa locirana u prostoriji koja se nalazi duboko u špilji. Nalaze se na blatnoj uzvisini koja je neka dva metra iznad razine vode, te se čini kako su se penjali kako je razina vode rasla.

"Prvi zadatak nam je poslati liječnike da provjere u kakvo je zdravstveno stanje zatočene grupe. Moramo naći liječnika koji zna roniti. Također, moramo im nekako dostaviti hranu iako nisam siguran koliko smiju jesti budući da ništa nisu pojeli danima", rekao je guverner dodajući da će biti veliki problem izvest grupu van jer su do područja gdje se nalaze uspjeli doći samo najbolji vojni ronioci.

Morat će naučiti plivati i roniti

Trenutni plan spasitelja je pričekati bolje vremenske uvjete te da se spusti razina vode prije nego pokušaju izvući dječake na površinu.

Kako bi izašli prije no što završi sezona poplava u rujnu, dječaci i trener morat će naučiti osnovne ronilačke vještine, no stručnjaci upozoravaju kako je ronjenje kroz opasne koridore uz malu vidljivost iznimno opasno za neiskusne ronioce.

"Zamislite onda kako će u tim uvjetima biti teško izvesti dečke. Naši najbolji ronioci gotovo deset dana se bore s nemogućim uvjetima, a sada bi djeca morala istim putem nazad. A nemojte zaboraviti i da su jako, jako slabi", zabrinut je Osatanakorn.

Moguće je spavašanje samo jednog po jednog dječaka

Butch Hendricks, veteranski ronilac spasilac i predsjednik američkih spasilačkih službi, navodi za Guardian kako ključna stvar leži u činjenici da niti jedan od dječaka ne zna plivati. Ako ih nije strah vode, može ih se staviti u opremu unutar koje bi mogli disati s maskom preko cijelog lica. No, trebat će posebna ronilačka odijela izrađena po njihovim mjerama kako ne bi dobili hipotermiju. Zbog uskih prolaza, moguće je spašavanje samo jednog po jednog dječaka.

"Ako se pojavi bilo koji problem u tim uskim podvodnim prolazima prilikom spašavanja, zapet će i morat će se vraćati, a to su onda situacije opasne po život", kazao je Hendricks. Dodaje kako bi se mogao uskladiti sistem spašavanja u kojem bi se dječaci predavali iz ruke u ruku spasilaca koji bi bili poredani jedan uz drugog.

Ispumpavaju vodu iz špilje

Također, cijelo vrijeme se ispumpava voda iz špiljskog kompleksa, te izbacuju 10.000 litara svakog sata, što rezultira smanjivanjem razine vode za centimetar na sat. Međutim, ovaj plan zasad nije urodio plodom.

Ako spasioci budu čekali da se voda povuče sama od sebe dječaci će u pećini morati provesti još nekoliko mjeseci tijekom.

Slavlje na Tajlandu

Bez obzira na sve poteškoće evakuacije, u cijelom Tajlandu slavlje traje još od trenutka kad je objavljena vijest da su dječaci živi.

"Bio sam sretan kad sam čuo usklike spasitelja. Osjetio sam nadu da ću vidjeti svog sina živog", rekao je Adisak Wongsukjan, koji je čekao svog 14-godišnjeg sina.

"Želim ga zagrliti... Naša obitelj obično spava u istom krevetu. Vrlo smo bliska obitelj."

"Toliko sam sretna da ne mogu pronaći riječ", rekla je Aisha Wiboonrungrueng, rođakinja od jednog zarobljenog dječaka.

"Ovaj incident pokazao je jedinstvo našeg naroda"

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha izjavio je da je jako sretan što su dječaci i njihov trener pronađeni živi.

"Ovaj incident je pokazao jedinstvo našeg naroda. Danas je dobar dan za Tajlanđane, kao i za obitelji nestale djece."

Zahvalio je spasiocima, vojsci, medijima i stanovništvu na naporima i zajedničkom djelovanju.

vijesti.hr