Danas sastanak u Beogradu o referendumu u RS-u

dodik nikolic
Sastanku, čiji je domaćin predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prisustvovat će premijer Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, priopćeno je iz ureda predsjednika Srbije.

Vijeće za provedbu mira priopćilo je da niko ne smije kršiti Daytonski sporazum te da neće biti prekrajanja zemljopisne karte Bosne i Hercegocine. Rusija se nije složila sa zajedinčkom izjavom Vijeća.

Nakon poziva PIC-a vlastima RS-a da odustanu od referenduma, uslijedile su brojne reakcije, a predsjednik Srbije održao je u srijedu hitne konsultacije s premijerom Vučićem i dijelom državnog vrha.

Dodik: Odluka nema značaja

Prema riječima sudionika sastanka, razgovaralo se o očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Dodik je izjavio da odluka PIC-a nema značaja.

"Srbija podržava Daytonski sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. I svakako nedvosmisleno i nikada nije zaboravila da podrži RS u onim nadležnostima koje ima. I to je okvir u kojem ćemo se kretati. Gospodin Vučić je rekao da se neće miješati u unutrašnje stvari, i to treba shvatiti kao konsultacije prijatelja", navodi Dodik.

U Beograd odvojeno dolazi i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, koji odluku PIC-a smatra ispravnom.

"Ja ću sve učiniti da ti razgovori budu u cilju da nuždu dobrih odnosa s prvim susjedima prenesemo i u realnost, da se jednostavno oslobodimo duhova prošlosti i da se okrenemo budućnosti, jer to je jedini put da se Bosna i Hercegovina unutar sebe stabilizira i da krene putem koji smo staviliu našim agendama. Bez partnerstva s Bosnom i Hercegovinom nema sreće ni za jednu od zemalja, a ni za srpski narod u Bosni i Hercegovini. Isto tako je logično da sa krajnjom osetljivošću i odgovornosti Vučić brine o srpskom narodu na prostoru Bosne i Hercegoivine, i to treba tako razumijeti", kazao je Čović.

Odluku PIC-a pozdravio je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji kaže da sada, kada je postavljena dobra dijagnoza, međunarodne organizacije bi trebalo početi sankcionirati one koji odluke institucija ne poštuju.

"Imamo dva rješenja ove situacije. Da mi koji smo na vlasti u ovom entitetu odustanemo od referenduma, a druga varijanta je da Ured visokog predstavnika upotrujebi svoje mehanizme i zabrani referendum", navodi Salkić.

Mnogo važnija pitanja u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručuje da referendum skreće pažnju sa mnogo važnijih pitanja u Bosni i Hercegovini, kao što su izgradnja infrastrukture, ili napredak ka Europskoj uniji.

Na tom putu neophodni su mir i stabilnost, a Zvizdić smatra da je upravo PIC svojom odlukom to i prepoznao.

"Važno je da razum i logika zamijene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da konačno ekonomske teme počnu dominirati. Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH, na prihvatanje stava PIC-a o neodržavanju referenduma koji je destabilizirajući za BiH", rekao je Denis Zvizdić.

Uz priopćenje PIC-a, Rusija je dostavila izdvojeno mišljenje.

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov objasnio je zbog čega.

"Odluke Ustavnog suda ne bi trebale biti samo osnovu tumačenja pukog slova zakona, već moraju reflektirati okolnosti u kojima je odluka donesena. Podsjetit ću kako je došlo do ovakve odluke - glasovi troje stranih sudaca su presudili. A ti strani suci ne žive ovdje. Dođu povremeno u Bosnu i Hercegovoni da bi se izjašnjavali o različitim temama", kazao je Ivancov.

U međuvremenu Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u Sarajevu treba odlučiti o zahtjevu Republičke komisije za referendum iz RS-a da joj dostavi biračke spiskove uoči referenduma.

Izvor: Al Jazeera