Crnogorci nemaju oboljelih od korone, ali zatvaraju granice

Crnogorci nemaju oboljelih od korone, ali zatvaraju granice
balkaninsader.com

Crna Gora večeras zatvara granice za strane državljane, osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Također, bit će zatvoreni svi ugostiteljski objekti, tržni centri, dječije igraonice i kladionice, odlučilo je večeras Nacionalno koordinacijsko tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, javlja RTV Budva.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je na konferenciji za novinare da promet robe za potrebe Crne Gore, kao i za tranzit, ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora.

On je precizirao i da zabrana ulaska u Crnu Goru ne važi ni za strance koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba.

Simović je ponovio da Crna Gora nikada neće zatvoriti granice za svoje građane.

"Naprotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja naših građana, studenata, naše djece, koja se zbog situacije u drugim državama moraju vratiti svojim kućama", istakao je Simović.

Među mjerama koje je danas usvojilo Nacionalno koordinacijsko tijelo su i obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane i strance za koje ne važi zabrana ulaska, koji dolaze iz inozemstva, u trajanju od 14 dana.

Zabranjuje se i pružanje ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste.

Od večeras će biti zatvoreni disko i noćni klubovi, ugostiteljski objekti, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju njeno preuzimanje, uz zabranu boravka gostiju u tim objektima.

Među novim mjerama je i zatvaranje tržnih centara, dječijih igraonica, fitnes centara, kasina, kladionica i kockarnica.

Ograničava se broj kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta.

Simović je kazao da nove mjere stupaju na snagu večeras, da su privremenog karaktera i da će se primjenjivati u slijedećih 15 dana.

On je istakao da se svi moraju pridržavati mjera.

Nacionalno koordinacijsko tijelo ranije je zabranilo sva javna okupljanja u Crnoj Gori, a od ponedjeljka će, na najmanje 15 dana, biti zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove.