Crna zima uzela 58 žrtava, u Srbiji najavljuju do -40˚C

Snijeg koji ne prestaje padati gotovo 24 sata nad velikim dijelom Italije izazvao je kašnjenja u željezničkom prometu, kao i zatvaranje nekih škola, prenosi slobodna dalmacija.

Sniježi i nad Etnom na Siciliji te Vezuvom blizu Napulja, a snijeg se najavljuje i na Sardiniji. Tvrtka "Autostrade per l'Italia", koja se brine o održavanju autocesta, objavila je da sniježi nad približno tisuću kilometara njezine mreže.

 

'Ne izlazite iz domova'

Na nekim područjima središnjeg dijela Italije - Toskani, Umbriji i Emiliji Romagni - promet je zabranjen za kamione teže od 7,5 tona. Regionalni vlakovi u središnjem dijelu Italije zabilježili su također kašnjenja, dok su brzi prometovali redovito. Italija bi trebala doživjeti najhladniji tjedan u posljednjih 27 godina zbog ledenog vjetra iz pravca Sibira.

U dijelovima Sibira očekuju se temperature do minus 45 Celzijevih stupnjeva. Ruske vlasti upozoravaju građane na hladnoću i mole one koji ne moraju da ne izlaze iz toplih domova.

Kaos vlada i u Sloveniji. Jak vjetar je u Vipavskoj dolini dostigao brzinu od 160 kilometara na sat, zbog čega je proglašen najviši stupanj opasnosti, takozvani crveni alarm. U Novoj Gorici su zbog vjetra zatvoreni dječja vrtići, a u luci Koper prekinut je morski promet. Prema najavama metereologa, u Sloveniji se očekuje hladni kontinentalni val s temperaturama koje će tijekom noći pasti ispod minus deset stupnjeva Celzijevih, a na planinama i do minus 20.

U srpskom gradu Sjenici izmjereno je, pak, - 36 stupnjeva, a idućih dana najavljuje se još hladnije vrijeme s temperaturom ispod - 40.

"Srce puca od mraza. Čitave noći smo ložili vatru u kućama i štalama da se ne bi smrznuli i mi i stoka. Vani je jezivo hladno, iz kuće izlazi samo onaj tko mora", rekao je jedan mještanin za "Kurir".

Ekstremne hladnoće odnijele su i jedan život. Mještani sela Srezojevci na padinama Suvobora pronašli su beživotno tijelo Miladina Nikolića (75) nakon sedmodnevne potrage. Nesretni Nikolić pronađen je oko 300 metara od kuće, potpuno zameten snijegom.

Računajući broj mrtvih u Ukrajini (30), Poljskoj (15), Rumunjskoj (4), Bugarskoj (5) i Litvi (3), ispada da snijeg za sada u Europi odnio gotovo 60 života.