CRNA GORA Badnjak prošao bez incidenata

CRNA GORA Badnjak prošao bez incidenata

Vjernici dvije pravoslavne crkve u Crnoj Gori, srpske (SPC) i crnogorske (CPC), tradicionalno su u ponedjeljak palili badnjake u Cetinju udaljeni nekoliko stotina metara jedni od drugih, a svečanost je protekla uz pojačano prisustvo policije i bez incidenata.

Nekoliko stotina vjernika CPC, predvođeni mitropolitom Mihailom, badnjake su palili ispred dvorca kralja Nikole. Poglavar CPC-a, obraćajući se vjernicima, pozdravio je usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti i čestitao Badnji dan zastupnicima koji su u crnogorskoj skupštini podržali taj zakon.

"Neka zakon bude temelj pravih vjerskih sloboda, pravde i istine za sve vjerujuće ljude i građane Crne Gore na njenom europskom putu", kazao je Mihailo, javila je Hina.

Crnogorska pravoslavna crkva badnjake je palila i u Podgorici, Nikšiću i Budvi.

Vjernike Srpske pravoslavne crkve u tradicionalnom paljenju badnjaka ispred cetinjskog manastira, predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Među okupljenima građanima bili su pojedini oporbeni zastupnici te veleposlanik Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

SPC je centralnu manifestaciju održala ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pred nekoliko tisuća vjernika. Obraćajući im se, mitropolit Amfilohije je rekao da crkva nije od jučer, nego od trećeg vijeka, navodeći da narod koji danim prosvjeduje protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti ne okuplja partija ili politika, već je, kako je rekao, "Gospod probudio dušu naroda".

"Nema partije ni sile koja bi mogla da sabere ovoliko ljudi. U Europi i u Americi nema naroda kao u Crnoj Gori. To je čudo božje koje je progovorilo kroz narod", rekao je Amfilohije.

Nešto ranije Episkopski savjet SPC objavio je da će od Božića prosvjedne šetnje, umjesto svaku večer, biti organizirane dva puta tjedno, a poruke koje će se slati, kako je priopćeno, "moraju biti rasterećene bilo kakve politizacije, strančarenja, pa i bilo kog oblika nacionalizma, ili kakve god zemaljske ideologije, koja nema veze s evanđeoskom blagom vijesti".

Božićne čestitke dužnosnika u duhu smirivanja tenzija

Čestitajući pravoslavnim vjernicima Božić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priopćio je da se "samo tolerancijom, boljim razumijevanjem i međusobnim uvažavanjem, mogu prevladati podjele i razlike i oko nekih krucijalnih pitanja, na dobro svih građana i države Crne Gore".

Premijer Duško Marković u čestitki je naveo da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije "ujedinjenje podijeljenih pravoslavaca". On je poručio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je izazvao polemike, treba promatrati kao novi početak suživota i povjerenja, a ne podjela.

"Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada – kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli", priopćio je Marković.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

U posljednjim danima 2019. crnogorski parlament usvojio je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) smatrajući da se radi o paravanu za oduzimanje crkvene imovine.

Zakon s druge strane podržava Crnogorska pravoslavna crkva koja ga vidi kao prvi veliki korak kao obnovi autokefalnosti. Zakon su, uz određene prijedloge, podržali i predstavnici Katoličke crkve te Islamske zajednice.

Usvajanju zakona prethodio je incident u parlamentu kada su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima i napadom na predsjednika parlamenta pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni, a trojica zadržana u pritvoru.

Od usvajanja zakona tisuće vjernika SPC-a nakon večernjih molitvi u većini gradova Crne Gore sudjeluju u prosvjednim šetnjama, vršeći pritisak na vladu da povuče zakon ili da s predstavnicima SPC-a počne dijalog o spornim odredbama zakona.