Crkva u talijanskom ‘trokutu smrti’ ustala protiv opasne mafije

Mafija Cammora desetljećima odlaže zapaljivi toksični otpad na području između Napulja i pokrajine Caserta u jugozapadnoj Italiji.
Deset milijuna tona otpada tamo je spaljeno u posljednje 22 godine, pokazuju podaci skupine za zaštitu okoliša Legambiente, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su učestalije prirođene malformacije i novorođenačke smrti uzrokovane rakom povezane s izlaganjem otpadu na tom području.

"Ekološka katastrofa... pretvorila se u stvarnu ljudsku tragediju", napisali su napuljski nadbiskup i lokalni biskupi u otvorenom pismu predsjedniku Giorgiu Napolitanu u subotu.
"Previše (ljudi) plaća cijenu zbog arogancije, zlostavljanja, neciviliziranosti, pohlepe i gluposti kriminalaca", navodi se u pismu i dodaje da je zemlja zatrovana što uzrokuje "tragičnu i nepopravljivu štetu".
Posljednjih mjeseci prosvjednici su izašli na ulice Napulja kako bi zatražili od vlade da učini više kako bi očistila regiju.

Vlada je prošlog mjeseca zabranila spaljivanje smeća u odluci kojom pokušava riješiti tu krizu, ali je svećenstvo pozvalo na širu akciju koja uključuje čišćenje, liječničke preglede, financijsku potporu za pogođene tom krizom i programe kojima će se boriti protiv nezakonitog poslovanja.

Hina