Cijene nafte rastu zbog slabljenja dolara

Američka je valuta danas pala na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci nakon što su se pojavile špekulacije da će američka i japanska centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknule rast gospodarstva.

Jučer je objavljeno da je u SAD-u povjerenje potrošača palo na najnižu razinu u sedam mjeseci.

Danas je, pak, Bank of Japan objavila izvještaj prema kojem je poslovno raspoloženje poraslo šesti kvartal zaredom, no u tromjesečju do kraja ove godine očekuje se pogoršanje raspoloženja zbog jačanja jena prema dolaru, što nanosi štete japanskim izvoznicima.

Barel sirove nafte za isporuke u novembru danas je na burzi u New Yorku porastao za 30 centi na 76,48 dolara, te je blizu najviše razine u zadnja dva tjedna.

Cijena nafte na Londonskoj berzi je porasla za 31 cent na 79 dolara.

"Danas se naftno tržište okreće oko dolara", kazao je za Reuters Eugen Weinberg, analitičar Commerzbanka dodavši da je slabost dolara i dobre vijesti iz SAD-a daju iznenadnu potporu cijenama nafte.

Američki naftni institut (API) jučer je objavio da su američke zalihe destilata u proteklom tjednu pale za 2,8 miliona barela, dok su zalihe sirove nafte pale za 2,4 miliona barela, što je znatno više od 300.000 barela koliko su prognozirali analitičari.

(Fena)