Cijene nafte na najvišim razinama u protekla tri mjeseca

Cijene nafte na najvišim razinama u protekla tri mjeseca
Na londonskom je tržištu cijena barela prošlog tjedna porasla 1,3 posto, na 67,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3 posto, na 57,25 dolara.
Ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru

Podršku cijenama pružila je nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine.

Nakon prošlotjednih pregovora u Washingtonu, u nedjelju je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka te da se raduje sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada dogovor bude postignut.

To je potaknulo nadu da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

Ako se postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvaju najvećih gospodarstava mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati, što bi utjecalo i na potražnju za energentima.

Naime, već se dulje vrijeme usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, posebice kineskog i eurozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, među ostalim, i naftom.

Cijene nafte, kao i dionica, posljednjih tjedana rastu zahvaljujući očekivanjima da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor. Isto tako, vidimo da se smanjuje ponuda nafte od strane OPEC-a, kaže Andy Lipow, predsjednik tvrtke Lipow Oil Associates.
OPEC smanjuje proizvodnju

Posljednji podaci pokazuju da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Uz to, vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija najavila je da će u ožujku smanjiti proizvodnju za daljnjih pola milijuna barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Američke sankcije Venezueli i Iranu također ograničavaju ponudu nafte na svjetskim tržištima.
Rekordna proizvodnja u SAD-u

Međutim, snažniji rast cijena onemogućuje rast proizvodnje u SAD-u, koja je prošloga tjedna dosegnula rekordnih 12 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Pritom je i izvoz nafte iz SAD-a dosegnuo rekordne razine, izvijestila je prošloga tjedna EIA, agencija za informacije o energiji.

Očekujemo da će proizvodnja sirove nafte u SAD-u do kraja godine dosegnuti 13 milijuna barela dnevno, dok bi prosječna proizvodnja u 2019. mogla iznositi 12,5 milijuna, poručili su analitičari Citija u osvrtu na podatke EIA.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju, pak, s obzirom na snažan rast proizvodnje u SAD-u, da će u ovoj godini ponuda proizvođača koji nisu u članstvu OPEC-a porasti za 1,9 milijuna barela dnevno, znatno više nego što iznosi dogovoreno smanjenje proizvodnje OPEC-a.
Cijene će ovisiti o potražnji

To znači da će razvoj situacije na tržištu ovisiti o potražnji, a Goldman Sachs procjenjuje da će ove godine potražnja porasti za 1,4 milijuna barela dnevno.

Analitičari Goldmana procjenjuju, također, da će se prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini kretati između 60 i 65 dolara.

A u petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen prvi put nakon tri tjedna povećanja.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je prošloga tjedna za njih 4, na ukupno 853. To je manji broj u odnosu na početak godine, ali znatno veći nego prije godinu dana, kada je bilo aktivno oko 790 postrojenja.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju.

No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.

(Hina)