Češki liječnici porodili bebu 117 dana nakon što je majci utvrđena moždana smrt

Kada je u travnju ove godine helikopterom u bolnicu dovezena žena u nesvjesnom stanju koja je u 15. tjednu trudnoće pretrpjela težak moždani udar, njezine šanse za preživljavanje bile su male, a samo nešto veće bile su šanse fetusa kojeg je nosila.

Međutim, 15. kolovoza, protiv svih prognoza, carskim je rezom rođena beba teška 2,13 kilograma i duga 42 centimetra, čime je postavljen novi rekord u tom postupku, objavila je sveučilišna bolnica u Brnu u ponedjeljak.

Rekli su da je 117 dana, koliko su je održavali na životu, što je postupak pun potencijalnih komplikacija, vjerojatno rekord za najdulje umjetno održavanu trudnoću majke čiji je mozak mrtav.

Majci, čiji identitet nije otkriven, liječnici su moždanu smrt utvrdili kratko nakon što je dovezena u bolnicu, a liječnici su se odmah počeli boriti da spase njezino dijete.

Stavili su 27-godišnju ženu na umjetno održavanje života da sačuvaju njezinu trudnoću, pa čak i redovno pokretali njezine noge kako bi simulacijom hodanja pomogli djetetov rast.

Nakon porođaja u 34. tjednu trudnoće, s prisutnim suprugom i ostalim članovima obitelji, liječničko osoblje zaustavilo je sustav održavanja na životu i dopustilo joj da umre.

"To je zaista bio izniman slučaj kad se cijela obitelj držala skupa. Bez njihove potpore i njihova interesa nikad ne bi završilo na ovaj način", rekao je novinarima Pavel Ventruba, voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju u bolnici.

(index.hr)