Cerar: 'Mini-Schengen' dobar za suradnju, ali pravi cilj integracija u EU

Europska unija, mini Schengen, Miro Cerar

Na najavu osnivanja tzv. balkanskog "mini-Schengena" kako je nazvano najavljeno povezivanje Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije kojim se želi omogućiti lakše prelaženje granice za državljane tih država uz osobnu iskaznicu, smanjiti granični zastoji u teretnom prometu, te uvesti zajedničko priznavanje stupnja obrazovanja, reagirao je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, za kojega je to dobra ideja, ali ne može zamijeniti smjer tih država čiji je konačni cilj uključenje u Europsku uniju.

 "Što više te države međusobno surađuju, time se jačaju stabilnost, sigurnost, poslovni okoliš, pa i prilike za slovenska poduzeća. No, smatramo da je najbolji način kako te države dovesti do bolje suradnje i uspjeha to da se uključe u Europsku uniju", kazao je Cerar na sjednici parlamentanrog odbora za vanjsku politiku, upitan što misli o spomenutoj regionalnoj inicijativi.

 "Slovenija zagovara proces integracije tih država u EU, a to ćemo činiti i ubuduće. Te države same ne mogu međusobno postići onakve učinke kakve mogu u sinergiji s Europskom unijom", istaknuo je šef slovenske diplomacije u parlamentu, gdje je odgovarao na zastupnička pitanja o aktualnim događajima u međunarodnom okruženju, prenosi Hina.