Čelnik Al-Kaide pozvao na napade na zapadne, izraelske i ruske vojne mete

Zavahiri je svojedobno bio kirurg u Egiptu, a na čelo Al-Qaide je došao nakon što su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena u Abotabadu u Pakistanu 2011. godine. Vjeruje se da se on krije negdje u pograničnoj regiji između Pakistana i Afganistana, podsjeća The Washington Post.

- Ako želite da džihad isključivo bude fokusiran na vojne mete, američka vojska je prisutna u cijelom svijetu, od istoka do zapada. Vaše zemlje su preplavljene američkim vojnim bazama i u njima se nalaze kafiri koji šire zlo - rekao je on u 33-minutom videu koji je napravila producentska kuća as-Sahab Media Foundation, koja je u vlasništvu organizacije.

Obavještajna grupa SITE, koja prati internetske aktivnosti bjelačkih supremacista i džihadističkih organizacija, priopćila je da je u jednom videu Zavahiri rekao da su napadi 11. rujna na američkom tlu neprihvatljivi, jer su stradali nedužni civili.

Također je kritizirao militante čija se gledišta promijene kada završe u zatvoru.

- Kao što oni planiraju i udružuju snage protiv nas svugdje po svijetu, tako i mi moramo njih proganjati, ali ćemo mi birati vrijeme i mjesto. Budite kreativni i inovativni u svojim metodama - kazao je on.

U posljednjih nekoliko godina Al-Qaida se bavila potkopavanjem konkurencije svojih glavnih protivnika, Islamske države Iraka i Levanta (ISIL, ISIS).

ISIL je dobio na moći kada je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije 2014. godine, proglasivši kalifat i uspostavljajući baze u više zemalja Bliskog istoka i na sjeveru Afrike. Izvješće UN-a navodi da "neposredna globalna prijetnja koju predstavlja al-Qaida nije jasna", ali upozorava da bi se neki potencijalni pripadnici ISIL-a mogli okrenuti starijoj organizaciji.