Britanski muslimani osuđuju pogubljenje humanitarca Alana Henninga

Alan Henning , odrubljivanje glave , džihadisti, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Alan Henning , džihadisti
Cameron je Henninga, koji je otet dok je prevozio humanitarnu pomoć u Siriji, opisao kao suosjećajnu i nježnu osobu koja je jedino pokušavala pomoći drugima
Britanski muslimani u subotu su se pridružili premijeru Davidu Cameronu u osudi pogubljenja britanskog državljana Alana Henninga poručivši da je to ubojstvo "gnusno i okrutno djelo" džihadista Islamske države.

U džamijama širom Britanije održane su molitve za 47-ogodišnjeg taksista iz Salforda na sjeveru Engleske na početku prvog dana muslimanskog blagdana Kurban Bajrama. Cameron je Henninga, koji je otet dok je prevozio humanitarnu pomoć u Siriji, opisao kao suosjećajnu i nježnu osobu koja je jedino pokušavala pomoći drugima.

Britanija će učiniti sve što može da uništi njegove ubojice, kazao je britanski premijer.

U poruci nakon susreta s čelnicima britanskih oružanih snaga i obavještajnih službi Cameron je kazao: "Iskoristit ćemo sva sredstva koja imamo... da porazimo organizaciju koja je bešćutna, besmislena i barbarska prema ljudima."

Henning je bio u zatočeništvu džihadista u Siriji devet mjeseci prije objavljivanja videa u petak u kojem ga je maskirani muškarac pogubio. Krvnik je govorio istim britanskim akcentom kao i ubojica prethodnih talaca.

Henning je četvrti talac kojeg su pogubile snage Islamske države.

Područja Iraka i Sirije koje su zauzeli džihadisti IS-a iz zraka napadaju američko, britansko, francusko i arapsko zrakoplovstvo.

Njegov slučaj potaknuo je brojne vođe britanskih muslimana da upute pozive na njegovo oslobađanje a u subotu je njih nekoliko izrazilo šok pogubljenjem.

Glavni tajnik britanskog vijeća muslimana Shuja Shafi poručio je: "Rastužen sam ubojstvom Alana Henninga. Gnusan i okrutan čin. Pomagao je muslimanima. U mislima smo i molitvama s njegovom obitelji."

Udruga muslimana sjeverne Engleske nazvala je Henninga "nacionalnim herojem" a predsjednik Ramadanske zaklade koja pomaže mlade muslimane Mohammed Shafiq poručio je da je ovo "barbarsko ubojstvo napad na sve pristojne ljude širom svijeta."

Henning je vozio u humanitarnom konvoju koji je prevozio medicinsku opremu i potrepštine za bolnicu na sjeverozapadu Sirije kada je otet u prosincu prošle godine. On je tada uzeo neplaćeni dopust i u Britaniji je ostavio ženu i dvoje malodobne djece kako bi pomagao u dostavi humanitarne pomoći u Siriji.

Američki predsjednik Barack Obama u petak je snažno osudio njegovo ubojstvo i kazao kako će SAD raditi na privođenju njegovih ubojica pravdi.

"Sjedinjene Države snažno osuđuju brutalno ubojstvo britanskog državljana Alana Henninga".

"Zajedno s našim britanskim prijateljima i saveznicima radit ćemo na tome da Alanove ubojice, kao i ubojice Jima Foleya, Stevena Sotloffa i Davida Hainesa privedemo pravdi", navodi se u Obaminoj poruci.

Francuski predsjednik Francois Hollande poručio je da je zgrožen takvim odbojnim djelom koje ne smije ostati nekažnjeno kao ni prethodna ubojstva, prema priopćenju Elizejske palače.

Hina