Bračni par ubijen zbog pogreške na Google Earthu?!

Milijuni ljudi danas se služe Googleovim online kartama i aplikacijom Google Earth kako bi lakše pronašli adrese i mjesta na kojima ranije nisu bili, no online karte i GPS nose mnoge zamke pa je tako nedavno jedna žena prateći upute s GPS uređaja, umjesto u Bruxellesu, završila u Zagrebu, dok su se u Australiji turisti izgubili u pustinji jer su pratili netočne podatke s Appleovih karata.

Ekipa iz CBS News investigationa sumnja da je zbog pogreške na Google Earthu u 2010. godini ubijen jedan bračni par za čije je ubojstvo osuđen njihov sin koji sada služi dvije doživotne robije. Na Huffington Postu, prenoseći informacije CBS-a, kažu da je Eric Koula osuđen za ubojstvo Dennisa i Merne Koule, iako nije imao motiv za to te iako nije bilo fizičkog i forenzičkog dokaza da je on počinio ubojstvo.

Jedan od dokaza bio je taj što je Eric jutro nakon ubojstva unovčio ček od 50 tisuća dolara s potpisom oca kojeg je krivotvorio - njegov je odvjetnik rekao da je on stalno krivotvorio očev potpis te se zapitao kakav bi on to morao biti 'idiot da unovči ček u banci jutro nakon ubojstva' kada je jasno da policija lako može doći do bankovnih izvještaja i povezati ta dva događaja.

Ono što su na CBS-u otkrili jest da je prije ubojstva bračnog para Koula, njihov prvi susjed Steve Burgess koji je bio predsjednik banke, primao prijetnje smrću. Ako je netko htio ubiti Burgessa u njegovoj kući, postoji vjerojatnost da je lokaciju kuće tražio upravo putem Google Eartha, a kada se u njemu upiše Burgessova adresa, Google ne prikaže njegovu kuću, već na karti označi kuću bračnog para Koula.

Dakle, smatraju na CBS-u, postoji mogućnost da je ubojica na temelju informacija s Googleovih karta upao u krivu kuću i ubio bračni par Koula.

Inače, nedavno je u SAD-u zabilježen slučaj u kojem je jedan mladić ubijen nakon što ga je GPS odveo na krivu adresu. On je s društvom išao pokupiti prijatelja do čije ga je kuće 'odveo' GPS, no parkirao je ispred krive kuće te je vlasnik mislio da će mu mladići provaliti u kuću zbog čega je zapucao iz puške i ubio 22-godišnjeg Rodriga Diaza.

Dnevnik.hr