Bostonski bombaš Tsarnaev osuđen na smrt

bombas
Isto je vijeće prošlog mjeseca 21-godišnjeg Čečena proglasilo krivim za izradu i postavljanje improvizirane bombe koja je 15. travnja 2013. godine eksplodirala u blizini ciljne ravnine bostonskog maratona. U napadu koji slovi kao najveći u Americi od 11. runja ubijeno je troje, a ranjeno 264 ljudi. Tsarnaev je osuđen i za ubojstvo policajca.

Prema izvješću Reutersa, mladić je presudu dočekao stoički i u tišini.

Presuda izrečena u prepunoj sudnici i potpunoj tišini

Porota je tijekom desetotjednog saslušanja čula iskaze oko 150 svjedoka, uključujući ljude koji su ostali bez ruku ili nogu. William Richard, otac osmogodišnjeg dječaka Martina Richarda koji je poginuo u eksploziji, s grčem je opisivao trenutak u kojem je donio odluku da ostavi sina kako bi spasio život svoje kćeri, Jane, koja je izgubila nogu.

Tužitelji su Tsarnaeva opisali kao poklonika svjetonazora uobičajenih za militante Al-Kaide koji je izveo napad u znak odmazde za američke vojne kampanje u muslimanskim zemljama.

Obrana je 5. svibnja otvorila suđenje uz izravno priznanje da je Tsarnaev počinio sve zločine za koje je optužen i pokušala osigurati doživotnu kaznu tvrdnjom da je on bio pod utjecajem starijeg brata Tamerlana ubijenog u okršaju s policijom.

Sudskom pisaru je trebalo 20 minuta da pročita presudu ispisanu na 24 stranice, nabrajajući naizmjence faktore koji opravdavaju smrtnu kaznu, i razloge zbog kojih bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora, da bi na kraju izrekao zaključak porote pred prepunom sudnicom u kojoj je vladao potpuni muk.

Porota je prihvatila većinu tvrdnji tužiteljstva, jednoglasno odvagnuvši da Tsarnaev nakon zločina nije pokazao nikakve znakove kajanja. Od 12 porotnika, samo je troje prihvatilo sugestiju obrane da je mladić bio pod utjecajem starijeg brata.

Tsarnaevu ne prijeti neposredno smaknuće

Odluka porote ne znači da Tsarnaevu prijeti neposredno smaknuće. Sudac O'Tool će formalnu presudu izreći na saslušanju koje će se održati u dolazećim mjesecima, nakon čega obrana može uložiti i formalnu žalbu.

Smrtna kazna je bila i ostala sporna u američkoj državi Massachusetts, gdje nitko nije pogubljen već sedamdesetak godina. Smrtna kazna je na razini države ukinuta 1984. godine, ali je Tsarnaevu suđeno prema federalnim zakonima koji dozvoljavaju pogubljenje smrtonosnom injekcijom.

Prema anketama provedenima u posljednjim tjednima suđenja, većina stanovnika na području Bostona ne podražava smaknuće Tsarnaeva, uključujući i obitelj osmogodišnjeg Martina Richarda, piše Reuters.