Bivši zapovjednik UN-ovih snaga u Srebrenici Karremans odbija svjedočiti

... u srijedu 29.svibnja 2013. Bivši predsjednik bosanskih Srba želio je Karremans-a kao svjedoka obrane. Čak i protiv njegove volje Karremansa je, savjetovan od njegova odvjetnika Geert-Jan Knoops-a, na odbijanje svjedočenja jer nije htio preuzeti teret, mogućeg kaznenog progona za njegovu ulogu u padu Srebrenice. Sami Suci su utvrdili da Karadžić nije dokazao da informacije dobivene sa svjedočenjem i izjavama Karremasa također ne može dobiti i iz drugih izvora .

Karadžić se optužuje za pad Srebrenice 1995. god., uključujući i deportaciju tisuća muslimanskih žena, djece i staraca iz zauzete enklave. Karadžić je želio izjavu Karremans-a da muslimani iz Srebrenice nisu deportovani na silu nego da su svoje domove htjeli dragovoljno napustiti.

To je jasno iz susreta i video snimke na sastancima koji su bili u hotelu Fontana u Bratuncu između Karremans-a, Karadžićevog zapovjednika Mladića i predstavnika muslimana. Sudci su istaknuli da je to već priznato kao dokaz, a također, i svjedoci u procesu Karadžiću ranije su rekli o želji muslimana da budu 'evakuirani' iz same enklave Srebrenica .

izvor : AD.nl