Bivšem vrataru Željezničara Nijemci sude za podršku teroristima u Siriji

isis
isis

... i bivši vratar bh. nogometnog kluba Željezničar. Priča je počela 2013. godine kada je bavarski salafijski propovjednik Izudin J. s dvojicom muškaraca postao logističar terorista u Siriji.

Prema navodima tužiteljstva, trojka je dostavljala terence i vozila hitne pomoći terorističkoj skupini Junud al-Sham, piše Radio Sarajevo.

Prvooptuženi Izudin J. rođen je 1983. u Tuzli, studirao je na prestižnom kairskom univerzitetu Al-Azhar, a dugo živi na jugu Njemačke. Osim "vatrenih govora podrške ISIL-u" sigurnosne službe su otkrile da je u džamijama prikupljao donacije za terorističke grupe.

Druga dvojica optuženika su Bosanac Emil K. (30) i Kosovar Mehdi D. (38), koje je Izudin "zaveo". Emil K. je Emil Kajgana, rođen 1987. godine u Foči, koji je branio za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku.

Poslije je branio i za klubove Greuther Fürtha, branio je i za SpVgg Weiden, KFC Uerdingen i ASV Neumarkt. Mediji navode da je tijekom sportske karijere došao u kontakt sa salafistima koji su ga zaveli.

Kajgani i Mehdiju dozvoljeno je da se brane sa slobode, što se tumači kao najava da će tužiteljstvo za njih imati izvjesnog razumijevanja.