Bin Laden je 1986. u Zagrebu kupovao oružje

osama bin laden, osama bin laden, teroristički napad, osama bin laden, BIH, sigurnost, osama bin laden, fotografije bin ladena, osama bin laden

Večernji list prošle je godine objavio tajni dokument SDPR-a (Savezne direkcije za promet roba) iz 1986. u kojem se potvrđuje da je Osama bin Laden iste godine boravio u Zagrebu i Beogradu zbog kupnje oružja za 100 milijuna dolara. U dokumentu se do jučer najtraženijeg terorista današnjice opisuje kao 29-godišnjaka ugodne vanjštine i pristojna ponašanja koji se mladenačkom ideologijom i obiteljskim novcem zalagao za istrebljenje sovjetskih okupatora iz Afganistana. Dogovor s Bin Ladenom i Jugoslavijom bio je postignut nakon uplate 100 milijuna dolara u zagrebačkoj podružnici Beobanke.

Bin Ladenu je iz riječke luke do Karachija u Pakistanu, a odatle do Afganistana isporučeno sve najmodernije naoružanje koje je tražio. Također, za rata u BiH, Osama bin Laden je preko humanitarne organizacije Mowafak koja je djelovala u Zagrebu, a čiji je direktor bio Sudanac Al Obid, slao borce i novac za rat u BiH. U međuvremenu je Al Obid uhićen i odveden u zatvor u Guantanamu kao pripadnik Al-Qa’ide. Preko iste organizacije Bin Laden kupio je u zagrebačkom naselju Borovje šest stanova, kojima su danas vlasnici nepoznati.

Hassan Haidar Diab/VLM