Bill Gates donirao još pet milijardi za Afriku

Bill Gates
Gates, koji je u Johannesburgu održao govor povodom Dana Nelsona Mandele, rekao je da je fondacija "Bill and Melinda Gates" u Africi već uložila više od devet milijardi dolara, uglavnom u projekte u sektoru zdravstva, prenijela je agencija AP.

On je upozorio da bi, ako svijet ne osmisli kreativnije načine za prevenciju i dostupnost lijekova protiv virusa HIV, "teškom mukom ostvareni uspjesi u borbi protiv HIV u subsaharskoj Africi tijekom posljednjih 15 godina bi mogli biti upropašteni".

Gates je istaknuo da je Afrika najmlađi kontinent u demografskom smislu i da će "do 2050. godine 40 posto djece u svijetu živjeti upravo u Africi".

Američki filantrop je naveo da je Afrika zabilježila značajan napredak u borbi protiv HIV-a, budući da je posljednjih put kad je Južnoafrička Republika bila domaćin globalne konferencije o AIDS-u samo nekoliko tisuća Afrikanaca primalo lijekove za HIV zbog njihove visoke cijene, dok sada te lijekove prima polovina od ukupno 6,9 milijuna zaraženih ljudi u Južnoafričkoj Republici.

Fondacija "Bill i Melinda Gates" najveća je dobrotvorna fondacija na svijetu, a procjenjuje se da je njena imovina vrijedna 34,5 milijardi dolara.

Kuriozitet djelovanja fondacije je što je, za razliku od većine ostalih registriranih u Sjedinjenim Američkim Državama, njen rad u potpunosti financijski transparentan za javnost.

Fondacija je ustrojena po uzoru na Rockefeller fondaciju i organizirana je u četiri nezavisna sektora.