Bijeg u EU pod svaku cijenu | Hercegovina.Info

Bijeg u EU pod svaku cijenu

Zbog ilegalaca koji su "okupirali" granicu između Srbije i Mađarske, na sjeveru Vojvodine vlada pravi kaos, posebice na potezu između Subotice i Kanjiže.

Dnevno se u Kanjižu slije i do dvije tisuće ilegalaca čija je jedina želja prijeći granicu s Mađarskom i ući u Europsku uniju.

Prema podacima mađarskog ministarstva unutarnjih poslova, samo je ove godine u Mađarsku ušlo 81.333 ilegalnih migranata.

Gradske vlasti Kanjiže i u četvrtak su vijećale treba li proglasiti izvanrednu situaciju jer zbog velikog broja ilegalaca nemaju dovoljno hrane i vode, lijekova te smještajnih kapaciteta kako bi im osigurali minimalne higijenske i životne uvjete. Iako problem s brojnošću imigranata traje već gotovo godinu dana, tek nakon odluke vlade Viktora Orbana da podigne 175 kilometara dugačak zid između Mađarske i Srbije, upravo zbog ulaska imigranata, mediji i političari su "progledali". Rješenje još uvijek nije na vidiku jer se kolona imigranata koji u Srbiju ulaze iz Makedonije ne prekida. Kako prenose srpski mediji, trenutno je na teritoriju Srbije nekoliko desetaka tisuća ilegalaca, mahom izbjeglica iz ratom razorene Sirije, Afganistana te siromašnih afričkih zemalja. Svi oni žele na bogato tlo zapadnog dijela Europske unije.

Kako se Mađarska nalazi unutar Schengena, ilegalci žele prijeći upravo tu granicu jer nakon toga nema zaustavljanja i kontrole na granici sa Slovenijom, Austrijom ili Češkom, pa je put prema Njemačkoj, Francuskoj ili zemljama Beneluxa otvoren.

Mađarski zid mogao bi napraviti prilične probleme i hrvatskim graničnim policajcima jer bi se nemali broj ilegalaca sada mogao preorijentirati na stari balkanski put prema zapadu, granici između Srbije i Hrvatske, većinom preko tzv. meke granice, u blizini graničnih prijelaza Tovarnik i Bajakovo.

Statistički gledano, problem s ilegalnim prelaskom hrvatskosrpske granice ove je godine puno bolji nego godinu dana prije. Od početka godine do 13. srpnja u Vukovarsko-srijemskoj županiji zatečeno je ukupno 108 ilegalaca. To je osjetno smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani, kada je zatečeno 475 ilegalaca. Ove godine najbrojniji su Sirijci, zatečeno ih je 48, a nakon toga slijede državljani Kosova i Afganistana - po 11. Ilegalci i kriminaci koji organiziraju njihovo prebacivanje preko granice počeli su izbjegavati Hrvatsku zbog detaljne kontrole graničnih policajaca koji noću koriste termokamere, a i temeljito se pregledavaju vozila na Bajakovu te vagoni u Tovarniku. K tome, za ilegalce je rizičan i 300 kilometara dugačak put do slovenske granice gdje su opet temeljite kontrole.

Kako doznajemo, granični policajci PU vukovarsko-srijemske svjesni su kako će mađarski zid vjerojatno preusmjeriti izbjeglički val iz Srbije i prema Hrvatskoj. U skladu sa situacijom prilagodit će se stanju na granici, što uključuje povećanje broja patrola te uključivanje drugih javnih službi, zbog prihvata većeg broja ilegalaca. Kakva će situacija biti na terenu, znat će se već idućih dana.
READMISIJA I PRIHVAT ILEGALACA

Hrvatska i Srbija imaju potpisan sporazum o readmisiji. Riječ je o postupku kojim se ilegalac zatečen na hrvatskom tlu, ako se dokaže da je došao s teritorija Srbije, nakon kratkog prekršajnog postupka, vraća na srpsku stranu granice. Od 108 zatečenih ilegalaca u postupku readmisije (vraćanje na tlo Srbije) završilo je njih 65. Za razliku od Sirijaca i Afganistanaca, 21 ilegalac s područja bivše Jugoslavije (Srbija, Makedonija, Kosovo) te Albanije, prisilno je udaljen. U prihvatne centre za azilante u Hrvatskoj upućene su 22 osobe.