BEČ Više tisuća ljudi na prosvjedima protiv epidemioloških mjera, pojavile se i slike Hitlera

Beč prosvjedi korona
tagesschau

Više desetaka tisuća protivnika epidemioloških mjera i obaveznog cijepljenja prosvjedovalo je u subotu u Beču. Policija je, ovaj put, strogo kontrolirala poštovanje obaveze nošenja zaštitne maske, koja važi svuda tamo gdje nema mogućnosti držanja distance od dva metra, a to je slučaj na prosvjedima.

Prema glasnogovorniku policije Christopheru Verhnjaku, izrečeno je više novčanih kaznih, podnijeto više prijava, a dogodilo se i jedno uhićenje, jer jedan aktivista i pored višestrukih upozorenja nije želio staviti masku na lice, prenosi B92.

Verhnjak je kazao da je policija imala posla i sa više osoba koje su se na prosvjedu pojavila u uniformi sličnoj policijskoj, ali sa natpisom 'osiguranje'. Verhnjak je rekao da je protiv njih podnijeta prijava prema Zakonu o sigurnosti policije, zato što su bili odjeveni u uniforme koje su slične policijskim, i imali kod sebe i papar sprej, što je zabranjeno na skupovima.

Policija je zaplijenila i jednu ratnu zastavu Trećeg rajha, te je protiv osobe koja ju je nosila pokrenuta istraga zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma i zabranjenih simbola. Na prosvjedu bio je i jedan plakat sa likom Adolfa Hitlera i natpisom 'Cijepljenje oslobađa' ('Impfen macht frei'), poput natpisa na nacističkim koncentracijskim logorima.

Glavni govornik na prosvjedu bio je lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kickl koji je najavio 'pravi ples u parlamentu' na predstojećoj debati o obaveznom cijepljenju idućeg tjedna. On je obećao da će se dalje boriti za prijevremene izbore.

"Ova Vlada je mrtva, demokracija živi, samo to još Nehammer (kancelar Karl) nije shvatio", poručio je Kickl. Posebno je kritizirao planove vladajućih partija o uvođenju obaveznog cijepljenja, ukazujući da je taj zakon protiv Ustava i da predstavlja 'silovanje osnovnih prava i slobode'.

Kickl je zatražio ukidanje svih epidemioloških mjera, objavio je B92. Govornici su najavljivali i da će protiv svih zastupnika koji budu glasovali za obavezno cijepljenje biti održan 'Nirnberški proces 2.0'.

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, u reakciji na prosvjede, ukazao je da su na demonstracijama i ovaj put nošene parole i slike koje pokušavaju da sprovedu reviziju prošlosti i ublaže zločine holokausta. "Takvo ponašanje se ne može tolerirati i bit će prijavljeno", najavio je on.