Ankara ima sasvim drugi stav prema iračkim Kurdima

Ankara ima sasvim drugi stav prema iračkim Kurdima
Turska se često spominje u kontekstu sukoba s Kurdima, no, iako turska vojska već desetljećima vodi krvavi sukob s kurdskim PKK pobunjenicima u Turskoj, njihov odnos prema nekim drugim kurdskim skupinama je dijametralno suprotan.

Naime, kako su potvrdili turski mediji, turske snage sigurnosti zajedno s kurdskim Pešmerga snagama na prostoru sjevernog Iraka brane vojni kamp Bashiqa od ISIL-ovih napada.

Podsjetimo, riječ je o vojnom kampu koji je izazvao velike tenzije između Ankare i Bagdada. Naime, Turska je poslala svoje vojnike u ovaj kamp na sjeveru Iraka tvrdeći kako će tamo obučavati lokalne snage za borbu protiv ISIL-a. No, iračke vlasti iz Bagdada nikada nisu dale Turskoj dopuštenje da uđu vojskom na prostor njihove zemlje ističući kako se radi o "turskoj vojnoj invaziji", a od UN-a zatražili da se na Tursku odmah izvrši pritisak kako bi povukli svoje snage.

No, izgleda kako Turska nema namjeru povući svoje snage. Štoviše, tamo surađuju sa snagama Iračkog Kurdistana. Naime, iako vode krvavi sukob protiv kurdskih pobunjenika u Turskoj (a i sirijske kurdske borce smatraju "teroristima"), Ankara ima sasvim drugi stav prema iračkim Kurdima, odnosno prema vlastima u autonomnoj regiji Irački Kurdistan. Odnos između Turske i Iračkog Kurdistana je zapravo gotovo saveznički.

Podsjetimo, Irački Kurdistan je nastao nakon prvih Zapadnih vojnih intervencija u Iraku 90-ih godina. Kurdi su tada dobili autonomiju te su od onda poprilično Zapadno orijentirani, a u vrlo su dobrim odnosima i s turskim vlastima. Tenzije pak postoje između Iračkog Kurdistana i Bagdada jer Irački Kurdistan, primarno u želji da zadrži resurse (naftu) za sebe, već dugo vrijeme prijeti organizacijom referenduma o odcjepljenju od Iraka.

hurriyetdailynews.com