Angela Merkel je priznala greške

Angela Merkel, Njemačka, multikulturnost, Hrvati u BIH, bundestag, Barack Obama, Angela Merkel, Elio du Rupo, NSA, špijuniranje, bijela kuća, Angela Merkel, njemačka kancelarka, ozljeda, prijelom zdjelice, Angela Merkel, diplomatski napori, njemačka kancelarka, Pitanje Krima, ukrajina, Rusija, sankcija protiv Rusije, Angela Merkel, BIH, Europska unija, Angela Merkel, Vladimir Putin, Angela Merkel, Agencija za nacionalnu sigurnost , NSA, virus Regin, Računalni virus , Angela Merkel, Njemačka, posao, Angela Merkel, Angela Merkel, Njemačka, bundestag, Angela Merkel, iz gospodarstva eurozone, grčka, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Keln, sesualni napadi na žene, Kršćanska Demokratska Unija, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, drama migranata i izbjeglica, Angela Merkel, lokalni izbori u Njemačkoj, Alternativa za Njemačku,  EU i Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, njemačka kancelarka, CDU/CSU, Angela Merkel
Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel preuzela je u ponedjeljak odgovornost za neuspjeh svoje stranke na izborima za lokalne parlamente u saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg - Zapadno Primorje te priznala greške u politici prema izbjeglicama.

„Da mogu, vratila bih vrijeme mnoge, mnoge godine unatrag kako bi se s vladom i ostalim odgovornima bolje pripremila na situaciju koja nas je u kasno ljeto 2015. zatekla više-manje nespremnima", rekla je Angela Merkel nakon sjednice predsjedništva CDU-a u ponedjeljak aludirajući na izbijanje izbjegličke krize prije godinu dana i dolazak preko milijun izbjeglica u Njemačku.

Naglasila je da će pokušati biti uvjerljivija kako bi onima koji su razočarani pokazala svoja temeljna načela u politici prema izbjeglicama.

„Rješenje izbjegličke krize neće ići brzo, između ostalog i zbog toga što, moram to priznati, prošle godine nismo uradili sve kako treba", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je objasnila kako se „predugo pouzdala u Dublinski postupak".

„Mislila sam da smo se mi Nijemci jednostavno riješili izbjegličkog problema kroz Dublinski postupak. No to je bilo pogrešno", rekla je.

Predsjednica CDU-a je naglasila da rečenicu „Mi to možemo", koja je postala sinonimom za njezinu izbjegličku politiku, više neće tako često upotrebljavati te je objasnila da je ta rečenica krivo shvaćena i „pretjerano često" upotrebljavana.

Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je o smjernicama demokršćanske politike nakon neuspjeha na pokrajinskim izborima u nekoliko saveznih pokrajina.

Jačanje desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) kancelarkini kritičari usko povezuju s njezinom izbjegličkom politikom.

Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), s kojom CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, zaprijetila je uskraćivanjem podrške ako Merkel ne promijeni smjernice svoje izbjegličke politike.

Hina