Amerikanci zabrinut zbog ruske militarizacije Krima

Zapovjednik američkog zapovjedništva u Europi, general Philip Breedlove, rekao je kako je zabrinut povećanom militarizacijom krimskog poluotoka, kao i provokacijama vojnim letovima od strane Rusije.

Nakon sastanka s ukrajinskim vodstvom, general Philip Breedlove rekao je kako se "Nagomilavanjem vojne sile na poluotoku, koja sada uključuje i krstareće projektile, vrši vojni pritisak na cijelu regiju".

"Vrlo smo zabrinuti militarizacijom poluotoka kao i činjenicom da će instalacija vojne tehnologije utjecati na situaciju cijelog crnomorskog područja", rekao je Breedlove.

Uslijed rastućih zabrinutosti oko nuklearnog naoružavanja poluotoka ruskim arsenalom, Breedlove je rekao kako "Savez pomno prati takve indikacije".

Izrazio je i zabrinutosti oko prirode ruskih provokativnih letova u blizini zemalja članica NATO saveza, iako je naglasio kako se, unatoč provokativnom uzorku provođenja tih letova, oni zadržavaju unutar međunarodnog zračnog prostora.

"Broj zrakoplova i uzorak njihova kretanja se promijenio, sada ih viđamo tri do četiri puta više nego prije. Uobičajeno je da vidimo dva ili tri zrakoplova, no sada ih vidimo kako lete u velikim formacijama", rekao je Breedlove.

Nekoliko europskih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, morale su poslati vlastite zrakoplove kao odgovor na prijetnju koju su ruski zrakoplovi demonstrirali. Iste zemlje tvrde kako ruski zrakoplovi često lete s isključenim transponderima, čime se stvara potencijalna opasnost za civilne letove.

Breedlove je nekoliko puta izbjegao odgovoriti na novinarska pitanja o tome hoće li Obamina administracija opskrbiti Ukrajinu oružjem, što je nedavno zatražio ukrajinski predsjednik Poroshenko.

"Nastavljamo procjenjivati situaciju, te na osnovi naših procjena savjetujemo predsjednika oko toga što se mora učiniti, mogu reći kako trenutno niti jedna opcija nije isključena", rekao je Breedlove.

Do sada je odbijeno slanje 180 milijuna dolara vojne pomoći u predmetima kao što su naočale za noćni vid i pancirne košulje, no isporuka protu-minobacačkog radarskog sustava nije zaustavljena.

Breedlovljev oprez po pitanju isporuke vatrene vojne pomoći Ukrajini djelovat će razočaravajuće na ukrajinske vojne zapovjednike, kao i na zapovjednike dobrovoljačkih odreda koji su nedavno u posjetu SAD-u tražili pomoć u protutenkovskim projektilima i u nadzornim bespilotnim letjelicama.

U srijedu je rusko Ministarstvo obrane najavilo isporuku 14 dodatnih vojnih zrakoplova na Krim, što je prvi dio stvaranja flote od trideset vojnih zrakoplova koji će biti smješteni na poluotoku.

Izvor: dw.de